ELCEN: Pierderile din reţeaua de termoficare s-a dublat în ultimul an. Se periclitează şi producerea de energie electrică

| 16 sep, 14:10

ELCEN a transmis un comunicat de presă în care avertizează că lipsa investiţiilor în sistemul de termoficare al Capitalei are posibile consecinţe negative atât asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor, cât şi asupra alimentării cu energie electrică neceară funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional.

Compania acuză că în perioada de campanie electorală nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare.

”Pierderile sunt foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică în perioada următoare. Fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile”, a transmis ELCEN.

Situația pierderilor din rețeaua de termoficare este următoarea, potrivit ELCEN:

-2016: 800.000 l/h

-2019: 1.200.000 l/h

- 2020: 2.200.000 l/h.

Citeşte şi Romgaz, interesată de preluarea CET-urilor din Bucureşti

”În aceeași perioadă a anului trecut, pierderile erau de 1200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2000t/h, deși a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa). Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment. Se observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h”, se arată în comunicatul.

Rețeaua de termoficare este administrată de Primăria Capitalei, iar ELCEN în subordinea Guvernului.

”În aceeași perioadă a anului trecut, pierderile erau de 1200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2000t/h, deși a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa). Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment. Se observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h”, se arată în comunicat.

”În condițiile în care suntem foarte aproape de un vârf al pierderilor de 2300 t/h și sezonul rece nu a început încă, precum și în situația în care nu sunt realizate lucrări de reabilitare/modernizare a rețelei, dorim să ne manifestăm îngrijorarea profundă cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică și electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021. Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia”, se arată în comunicatul ELCEN.

Compania mai cere Primăriei Capitalei să plătească facturile restante la energie termică, compania Termoenergetica, dustribuitorul, având datorii de circa 400 milioane lei.

”Convenția de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei”, a mai transmis ELCEN.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 ian, 19:59
OffedRabe
pediatric nuclear furosemide renal scan
Why should you take Halotestin Pills lasix online no prescription Prior to being started on the open label drug trial for Tafamidis, I was given doxycycline and Ursodiol

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ