ELCEN: Prețul apei de adaos nu se reflectă în niciun fel în prețul plătit de bucureșteni pentru agentul termic

| 19 ian, 10:42

Prețul apei de adaos nu se reflectă în prețul plătit de populație pentru energia termică, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanții Electrocentrale București (ELCEN), după ce au cerut RADET majorarea acestuia cu 19,46%.

'Apa de adaos este necesară pentru transportarea agentului termic. Printr-un proces chimic, apa brută devină apa de adaos și este folosită doar la transportarea pe conducte a agentului termic. Prețul apei de adaos nu se reflectă în niciun fel în prețul plătit de bucureșteni pentru agentul termic. Totodată, considerăm necesar să specificăm faptul că ELCEN este nevoită să producă această apă de adaos exclusiv pentru acoperirea pierderilor în rețeaua RADET', au explicat reprezentanții ELCEN.

Aceștia au mai precizat că au cerut majorarea prețului apei de adaos deoarece acesta nu a mai fost modificat din 2009.

'ELCEN a cerut majorarea prețului apei de adaos de la 5,02 lei/mc la 5,99 lei/mc, o creștere de 19,46%. Această majorare survine ca o consecință firească a nevoii de echilibrare a prețului la apa de adaos, având în vedere că acesta nu a fost modificat din anul 2009. Subliniem faptul că procentul de majorare cerut de ELCEN este sub indicele de inflație din perioada 2009 — 2015, indice care a fost de 27%. În plus, în fundamentarea cererii de majorare a prețului, ELCEN a specificat punctual costurile crescute care au determinat această solicitare și anume: creșterea prețului apei brute — 15,39%, reparații, amortizări, cheltuieli indirecte de producție și cheltuieli de personal (strict pentru personalul aferent secțiilor chimice unde se produce această apă de adaos) — 1,82%', se mai arată în răspunsul ELCEN.

Reprezentanții companiei amintesc faptul că prețul plătit de RADET pentru energia termică furnizată de ELCEN este reglementat de ANRE.

'ELCEN nu are relație contractuală cu cetățenii, ci doar cu RADET. Astfel, ELCEN nu are nicio implicare în ceea ce privește stabilirea prețului agentului termic pentru populație', au adăugat reprezentanții Electrocentrale București.

Potrivit unui comunicat al RADET, remis luni, ELCEN a cerut inițial o majorare de 27% a prețului apei de adaos, însă, după un schimb de corespondență, producătorul de agent termic a revenit cu o nouă solicitare de creștere cu 19%.

'Conform adresei transmise de ELCEN în data de 29.12.2015 către RADET, se arăta că fundamentarea creșterii prețului pentru apa de adaos cu 27% are la bază mai mulți factori, printre care și creșterea fondului de salarii destinat personalului acestei societăți, fond de salarii care este deja prevăzut în calculul tarifului la Gcal. În fundamentarea creșterii prețului, un procent de 4,06 îl reprezenta valoarea destinată cheltuielilor cu personalul angajat ELCEN, majorarea fiind justificată prin faptul că în anul 2009 fondul de salarii nu cuprindea 'adaosurile de sărbători' destinate salariaților ELCEN', spun reprezentanții RADET.

Tag-uri: agent termic, ELCEN, RADET
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ