Elveţienii au respins prin referendum introducerea venitului minim de 2.260 euro pentru toţi şomerii şi muncitorii

| 05 iun, 17:03

Elveţienii au respins masiv la referendumul de duminică instituirea unui venit minim de bază pentru toţi, salariaţi sau şomeri, iniţiativă ce a stârnit dezbateri aprinse, însă par să fi acceptat accelerarea procedurii de azil, transmite AFP după publicarea primelor sondaje difuzate după închiderea urnelor.

Conform unui sondaj, 78% dintre cei intervievaţi s-au pronunţat împotriva salariului minim de bază, în timp ce 66% au votat pentru revizuirea legislaţiei privind azilul, în sensul examinării mai rapide a cererilor de azil, într-un termen de cel mult 140 de zile. 

Iniţiativa populară 'Pentru un venit de bază necondiţionat' (RBI) a propus virarea unei alocaţii universale în fiecare lună tuturor elveţienilor, dar şi cetăţenilor străini rezidenţi în Elveţia de cel puţin 5 ani, indiferent dacă au avut sau nu un loc de muncă. 

Grupul de iniţiativă aflat la originea propunerii sugerase suma de 2.500 de franci elveţieni (2.260 euro) pentru fiecare adult - o sumă mică în raport cu nivelul de trai din Elveţia - şi de 650 de franci elveţieni (circa 500 euro) pentru fiecare minor. 

'Elveţienii au judecat duminică într-un mod realist (...) Să fii plătit fără să munceşti, ar fi fost un pas major. Iar iniţiativa nu era clară, ea era menită mai ales să alimenteze o discuţie', a comentat Andreas Ladner, un analist politic local. 

La un alt referendum, desfăşurat în anul 2012, elveţienii au respins şi prelungirea concediului plătit de la patru la şase săptămâni, temându-se că aprobarea unei asemenea iniţiative ar risca să diminueze competitivitatea economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ