Emmanuel Macron propune la Atena șase luni de dialog, apoi o decizie politică transparentă privind viitorul UE

| 08 sep, 20:25

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus joi la Atena o modalitate de a decide viitorul Uniunii Europene: el a cerut șase luni de dialog, urmate de o decizie politică, "nu în spatele ușilor închise", relatează agențiile internaționale de presă.

Într-un discurs public în fața Acropolei, transmis în direct de radioteleviziunea greacă ERT, el a afirmat că procesul de reașezare a temeliilor UE ar trebui să înceapă în capitala Greciei, locul nașterii democrației.

Macron a avertizat că Uniunea se va destrăma dacă nu este rediscutată și remodelată. "Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa", a spus el; la dialogul continental ar trebui să participe activ și cetățenii.

Președintele francez a apreciat că modul de abordare a crizei datoriilor Greciei a constituit un eșec european, care subliniază necesitatea reformelor.

Premierul grec Alexis Tsipras a exprimat o poziție similară: Grecia este hotărâtă să promoveze în Europa "un nou contract pentru democrație, egalitate și solidaritate". El a susținut și ideea lui Macron, de numire a unui ministru de finanțe pentru zona euro, la care a adăugat și propunerea unui ministru pentru justiție socială.

Vineri, Macron și Tsipras vor prezida o masă rotundă a oamenilor de afaceri francezi și greci, pentru identificarea unor posibilități de investiții și cooperare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ