Energiile regenerabile au atras investiţii record de 329 miliarde de dolari în 2015

| 14 ian, 15:19

Prăbuşirea preţului petrolului a dat naştere la probleme şi reduceri de costuri în industria energetică tradiţională dar nu a afectat energiile regenerabile, care au beneficiat anul trecut de investiţii record de 329,3 miliarde de dolari, în creştere cu 4% comparativ cu 2014, potrivit raportului Bloomberg New Energy Finance publicat joi.

China a rămas cea mai mare piaţă pentru regenerabile, majorând investiţiile cu 17% până la 100,5 miliarde de dolari. Este o cifră dublă comparativ cu cele 56 miliarde de dolari investiţi în SUA. În India finanţarea pentru energiile regenerabile a crescut cu 23% până la 10,9 miliarde de dolari, iar o serie de noi pieţe precum Mexic, Chile şi Africa de Sud au atras şi ele investiţii în valoare de mai multe zeci de miliarde de dolari. 

'Aceste cifre sunt o replică solidă celor care se aşteptau ca investiţiile în energiile curate să stagneze ca urmare a scăderii preţului petrolului. Cifrele sunt o dovadă a îmbunătăţirii competitivităţii energiei solare şi eoliene', a declarat Michael Liebreich de la divizia de cercetare a Bloomberg LP. 

2016 ar putea fi un alt 'an puternic' pentru regenerabile, a declarat editorul-şef de la BNEF, Angus McCrone, chiar dacă s-a ferit să spună că va fi stabilit un nou record. 'Există multe incertitudini cu privire la spriijnul oferit de Marea Britanie pentru energia eoliană offshore. Acesta depinde de reducerea costurilor, şi cred că acest lucru se va întâmpla, dar este greu de spus câte proiecte vor fi susţinute', a spus Angus McCrone. 

Noile instalaţii de energie solară şi eoliană au reprezentat jumătate din noile capacităţi de generare instalate anul trecut. Capacităţi de energie eoliană în valoare de 64 Gigawaţi şi noi parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 57 GW au fost adăugate anul trecut, în creştere cu 30% comparativ cu 2014. 

În schimb, Europa a suferit de pe urma reducerii subvenţiilor în Germania. Investiţiile în regenerabile în cea mai mare economie europeană au scăzut cu 42%, până la 10,6 miliarde de dolari, ceea ce a făcut ca la nivelul Europei investiţiile în regenerabile să scadă cu 18% până la 58,5 miliarde de dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ