Erste: Necesarul de finanţare al României scade anul viitor cu 7%, la 65 miliarde de lei

| 12 dec, 2013

Necesarul brut de finanţare al României va înregistra anul următor un declin de peste 7%, la 65 miliarde de lei, în timp ce costurile de împrumut ale Guvernului ar putea urca uşor din cauza evenimentelor externe şi a riscurile politice asociate alegerilor, estimează analiştii băncii austriece Erste.

Necesarul de finanţare din acest an, de 70 de miliarde de lei, este echivalent cu 11,2% din PIB, în timp ce pentru anul următor statul are nevoie de fonduri reprezentând 9,8% din PIB, conform Mediafax.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 46,5 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat în timp, iar baza de investitori s-a extins prin creşterea ponderii străinilor.

"Ca urmare a strategiei Ministerului de Finanţe de prelungire a scadenţelor emisiunilor de obligaţiuni în monedă locală de pe piaţa internă şi de control al costurilor împrumuturilor, datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat pentru următorii ani. Şi baza de investitori s-a extins semnificativ în 2013, iar nerezidenţii deţineau în toamna acestui an 22% din obligaţiunile şi titlurile emise în lei, în creştere de la nivelul de 6% înregistrat în urmă cu un an", se arată într-un raport al Erste privind perspectivele pieţei de obligaţiuni anul următor.

BNR va menţine dobânda de politică monetară la 4% anul următor, în contextul inflaţiei încă scăzute, estimează analiştii băncii. De asemenea, BNR va reduce probabil rezervele minime pentru lei la 12% la începutul anului viitor, ceea ce ar trebui să elibereze patru miliarde de lei pe piaţă.

Politica băncii centrale va influenţa randamentele pentru maturităţi pe termen scurt, în timp ce scadenţele pe termen lung vor fi afectate de evenimente externe, precum reducerea programului Rezervei Federale a SUA (Fed) de cumpărări de active, şi de evoluţia contextului politic intern.

"Nu excludem o nouă reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în ianuarie, dar probabilitatea de a vedea rata cheie sub 3,75% sunt reduse", se arată în raport.

Erste estimează că randamentele titlurilor guvernamentale cu scadenţa la cinci ani se vor situa la 4,9% în iunie 2014 şi la 5,1% în decembrie 2014. La cea mai recentă licitaţie pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani, derulată în urmă cu o săptămână, Ministerul Finanţelor a acceptat un randament mediu de 4,9% pe an.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ