Este mai nociv decât fumatul. Obiceiul zilnic care ne afectează grav sănătatea

| 18 mai, 2014

Statul pe scaun este la fel de periculos pentru organism ca şi fumatul. Concluzia aparţine unor studii, ale căror date arată că sedentarismul este asociat cu o serie de boli care pot fi fatale.

Persoanele care, din cauza serviciului, îşi petrec cea mai mare parte din zi stând pe scaun prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de o serie de afecţiuni, printre care se numără diabetul, bolile de inimă şi de rinichi. Statul pe scaun este extrem de periculos, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aratând că sedentarismul ocupă locul 4 în topul cauzelor care duc la deces. Experţii spun că statul pe scaun este la fel de periculos pentru organism ca şi fumatul.

În ultima perioadă, medicii britanici au fost asaltaţi de tot mai multe persoane care suferă de aşa-numitul "sindrom al statului jos". Potrivit experţilor, statul la birou constant dublează riscul îmbolnăvirii de diabet. În plus, acesta este asociat şi cu apariţia boli cardiace, dar şi cu problemele cu rinichii, mai ales în cazul femeilor.

Cel mai îngrijorător lucru este că statul la birou are acelaşi impact negativ asupra sănătăţii noastre chiar dacă facem sport în timpul liber, după cum au constat cercetătorii.

"Cei mai mulţi dintre oameni cred că este suficient să facă mişcare în fiecare zi. Însă, cei care au un job sedentar sunt la risc. Atunci când stăm pe scaun pentru o perioadă lungă de timp, nivelul enzimelor din muşchi creşte, iar acest lucru duce şi la un nivel ridicat de zaharuri în sange. Efectele se simt rapid, iar exerciţiile regulate nu te protejează", a explicat medicul Emma Wilmot de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Wilmot a condus o echipă de cercetători care a analizat 18 studii legate de impactul sedentarismului asupra sănătăţii noastre. În toate aceste cercetări au fost implicate peste 800.000 de persoane.

Medicii spun că cel mai adesea organismul resimte efectele statului pe scaun prin dureride spate, de muşchi şi de încheieturi. 
"Corpul are nevoie de mobilitate. Coloana noastră vertebrală are  26 de vertebre mobile care sunt construite pentru mişcare. Genunchii, şoldurile şi picioarele trebuie şi ele miscate", a explicat medicul Tim Allardyce.

Femeile care poartă pantofi cu toc cui şi fuste mulate la birou sunt în cel mai mare pericol. Mersul pe tocuri forţează trupul să împingă pelvisul în faţă fie când e vorba de mers sau de repaus şi astfel scade rezistenţa musculară, în timp ce fustele mulate restricţionează mişcările încheieturilor mai ales atunci când femeile stau jos.

Pentru a diminua cât mai mult efectele negative ale statului pe scaun, specialiştii recomandă să facem cât mai multă mişcare pentru a ne recăpăta mobilitatea încheieturilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ