Etnicii maghiari vor forma un lanţ viu de 50 km pentru autonomie

| 15 oct, 2013

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) estimează că la mitingul pentru autonomie, ce va avea loc pe data de 27 octombrie, în judeţul Covasna, vor participa aproximativ 100.000 de maghiari, care urmează să formeze un lanţ viu pe o distanţă de peste 50 de kilometri.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la acest miting vor participa nu doar localnici, ci şi 'susţinători' din alte judeţe, printre care Harghita, Mureş, Satu Mare, Bihor şi Cluj. 

'Marşul acesta poate să adeverească voinţa secuilor. Dacă vor fi mulţi înseamnă că poporul doreşte autonomie, dacă vor fi puţini înseamnă că nu-i interesează şi că noi nu mai trebuie să vorbim despre autonomie. (...) Noi credem că vor fi în jur de 100.000 de oameni (...) Când faci un lanţ viu pe 53 de kilometri nimeni nu mai poate contesta participarea, nu mai poate spune că au fost puţini, nu mai poate ignora. O să demonstrăm paşnic, frumos (...). Noi nu vrem ca acest teritoriu să se rupă de Romania, nu vrem modificarea graniţelor, vrem autonomie pentru toţi locuitorii acestei zone, nu doar pentru maghiari, ci şi pentru români', a spus Kulcsar Terza Jozsef. 

Iniţiativa mitingului aparţine Consiliului Naţional Secuiesc, un ong neînregistrat juridic, ce militează pentru autonomia teritorială a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, căruia i s-au raliat toate formaţiunile politice maghiare, bisericile istorice şi mai multe organizaţii nonguvernamentale. 

Manifestanţii intenţionează să formeze un lanţ viu de-a lungul DN 11, începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2013
Nechita
Regionalizare
Noi nu vrem ca acest teritoriu să se rupă de Romania, nu vrem modificarea graniţelor, vrem autonomie pentru toţi locuitorii acestei zone, nu doar pentru maghiari, ci şi pentru români', a spus Kulcsar Terza Jozsef.

Voi vreti autonomie pentru romani... in Romania?
De ce nu cereti si autonomie pentru ungurii din Ungaria? De ce nu militati pentru regionalizarea Ungariei, pentru impartirea Ungariei in vreo sase-sapte regiuni, independente administrativ, economic, etnic si teritorial, cam cum cereti voi in Romania? Poate pentru ca ungurii din Ungaria v-ar f**e mamele instantaneu?
15 oct, 2013
Elena
Tara noastra se numeste România,nu Ungaria !
Tara se numeste România , iar limba oficiala este limba româna , în care sa discutam si sa scriem. Daca vreti sa vorbiti acasa si maghiara , nimeni nu are nimic împotriva.Dar , trebuie sa aratati respect fata de locul unde traiti , adica în România ! Daca mergeti în Germania, trebuie sa vorbiti si sa scrieti germana pentru a putea munci si a traialaturi de germani. Nu este oare acelasi lucru ? Si nu va suparati , dar aveti scoli si licee în limba maghiara , va purtati portul national. Unde avem noi românii aflati în strainatate scoli în limba româna , licee , sarbatori cu portul nostru national ??? Nu vedeti ca cereti imposibilul ? De ce sa aveti voi mai multe drepturi decât noi sau alte popoare ? Cred ca trebuie sa învatati sa traiti alaturi de noi , sa munciti alaturi de noi si sa iubiti aceste meleaguri si sa fiti gata sa ne ajutam reciproc pentru o viata mai buna si pentru dezvoltare. Avem nevoie cu totii de pace si de bunastare , nu de certuri interminabile , circ fara pâine si razboaie !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ