RETROSPECTIVE 2013 PDL şi-a ales noua conducere şi a desemnat candidatul la Preşedinţie

| 27 dec, 2013

Partidul Democrat Liberal (PDL) s-a aflat în Opoziţie în 2013, iar evenimentele care au marcat formaţiunea în acest interval au fost reconfirmarea lui Vasile Blaga ca preşedinte al partidului, reorganizarea internă a filialelor, constituirea unui 'guvern alternativă' şi desemnarea candidatului PDL la alegerile prezidenţiale din 2014.

O serie de parlamentari sau foşti lideri democrat-liberali au plecat anul acesta din PDL. Mulţi s-au afiliat iniţiativei politice cunoscute sub denumirea de Partidul Mişcarea Populară.

Pe 18 februarie, Biroul Permanent Naţional al PDL a aprobat transmiterea unui apel către organizaţiile teritoriale prin care se solicita evitarea atacurilor interne între colegi, în vederea unei abordări cât mai responsabile a Convenţiei Naţionale extraordinare din 23 martie pentru alegerea preşedintelui. În cursa pentru preşedinţia PDL s-au înscris liderul la zi, senatorul Vasile Blaga, cu moţiunea 'România Dreaptă. PDL, politică dincolo de lozinci', deputatul Elena Udrea, cu moţiunea ''Noul Partid Democrat Liberal. O Nouă Românie'', şi europarlamentarul Monica Macovei, cu moţiunea 'Reformiştii'. Peste 4.500 de delegaţi democrat-liberali din întreaga ţară l-au reales pe 23 martie pe Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului.

Preşedintele Traian Băsescu, fost lider PDL până în 2004, susţinător declarat al Elenei Udrea, a spus în discursul său de la Convenţie că nu a venit pentru a vorbi în favoarea unui candidat, ci pentru a vedea dacă are în continuare puncte comune cu partidul.
Udrea a contestat rezultatul, motivând că la început au fost anunţate 4.200 de persoane, înainte de vot prezenţa era de 4.359 de delegaţi, iar la final s-a spus că au votat 4.632. La finalul Convenţiei nu a întârziat să apară şi reacţia lui Traian Băsescu, una de despărţire declarată faţă de PDL, el anunţând că, după încheierea mandatului de la Cotroceni, se va ocupa de construcţia dreptei. 'Modul cum nu au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum, definitiv şi pentru totdeauna, 'Adio Partid Democrat'. Azi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. (...) Adio PD, adio PDL. Noi, azi, ne-am despărţit definitiv. Luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu', a transmis Băsescu pe un site de socializare.

Pe 27 martie, Elena Udrea a recunoscut în Colegiul Director al PDL victoria în alegerile interne a lui Vasile Blaga, i-a urat acestuia succes şi a anunţat că se va alătura echipei sale. În acelaşi cadru s-a stabilit că pe 6 aprilie Consiliul Naţional de Coordonare al PDL se va reuni pentru a alege noul Birou Permanent Naţional.

Astfel, la CNC din 6 aprilie, 123 de democrat-liberali au candidat pentru ocuparea celor 54 de funcţii din conducerea centrală a partidului, cele de prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, secretar general, secretari generali-adjuncţi, secretari executivi şi membri ai celor două comisii permanente ale PDL - Comisia Naţională de Integritate, Statut şi Litigii şi Comisia Naţională de Revizie şi Control. Anca Boagiu, Liviu Negoiţă, Andreea Paul şi Dorin Florea au fost aleşi prim-vicepreşedinţi ai PDL, iar Gheorghe Flutur a fost reales secretar general. 

Pe 20 aprilie a urmat Convenţia Naţională Extraordinară a OTPDL, în urma căreia Sorin Moldovan a fost ales ca preşedinte al Tineretului Democrat Liberal. Vasile Blaga le-a transmis democrat-liberalilor care au sărbătorit 'Ziua PDL' pe 26 mai la sediul central din Aleea Modrogan nr. 1 să creadă în unitatea partidului, declarându-şi încrederea în 'armata pedelistă', pe care a îndemnat-o la o opoziţie asiduă care să permită un scor bun la alegerile europarlamentare de anul viitor şi câştigarea alegerilor parlamentare în 2016.

Prezentă la eveniment, Elena Udrea a declarat că, pentru a-şi construi pe mai departe viitorul, partidul are nevoie să nu se dezică de trecutul său, invocând în context necesitatea continuării parteneriatului cu preşedintele Traian Băsescu.

Vasile Blaga a anunţat pe 31 mai că PDL va avea din toamnă un guvern din umbră.

Pe 6 iulie, CNC al PDL l-a validat pe Cătălin Predoiu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, după ce anterior acesta devenise membru al formaţiunii. Două zile mai târziu, BPN al PDL a decis ca Predoiu să formeze un 'guvern din umbră', care să monitorizeze activitatea USL. Pe 23 septembrie, el a prezentat componenţa 'guvernului din umbră' al PDL, cu 16 domenii.
Colegiul Director Naţional al PDL decide pe 30 septembrie calendarul scrutinului intern în vederea desemnării candidatului democrat-liberal la alegerile prezidenţiale, perioada stabilită fiind 26 octombrie -14 decembrie. În cursă s-au înscris Cătălin Predoiu, Gheorghe Falcă şi Simona Creţu.

CDN al PDL a validat pe 16 decembrie desemnarea lui Predoiu drept candidat al formaţiunii pentru alegerile din 2014 la Preşedinţie. Urmare a centralizării voturilor exprimate de democrat-liberalii din cele opt regiuni ale ţării, Cătălin Predoiu a obţinut 76,49% (103.521 de voturi). Contracandidatul său Gheorghe Falcă a obţinut 23,51% (31.825 de voturi).



*** Plecări din partid şi sancţiuni
PDL s-a confruntat în 2013 şi cu plecări din partid. Mulţi dintre demisionari au ales să se alăture proiectului Mişcarea Populară. În acelaşi timp, conducerea centrală a partidului a procedat la sancţionarea unor membri.
Printre parlamentarii care au ales să părăsească PDL se numără deputatul Mihai Stănişoară, prim-vicepreşedinte, deputaţii Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme, Clement Negruţ, Vicenţiu Irimie, Sergiu Vizitiu, Gabriel Andronache, senatorul Leonard Cadăr, consilierii prezidenţiali Daniel Funeriu şi Gabriel Berca, dar şi Mircea Andrei, Theodor Baconschi, Adrian Papahagi, Cristian Petrescu, Vasile Gherasim.

În paralel cu plecările din partid, conducerea PDL a decis şi sancţionarea unor democrat-liberali pentru poziţiile lor publice.
CNC al PDL a decis pe 6 iulie suspendarea din partid pentru şase luni a europarlamentarului Cristian Preda, pentru că în ultimii patru ani a atacat conducerea partidului. Preda a declarat pe 25 octombrie că nu se mai întoarce în PDL şi că vrea să participe la transformarea Mişcării Populare şi a Forţei Civice într-o nouă formaţiune care va defini alternativa politică la USL.

Pe 9 decembrie, BPN al PDL a propus CNC excluderea deputatului Florin Popescu pentru prejudicii de imagine aduse partidului.

Colegiul Director Naţional al PDL a decis în 16 decembrie, cu majoritate de voturi, suspendarea din partid pe o perioadă de trei luni a deputaţilor Gheorghe Udrişte, Adrian Gurzău şi Dragoş Gunia pentru modul în care s-au manifestat la votul din Parlament privind modificările aduse Codului penal. CDN a aprobat şi demisia lui Mircea Toader din funcţia de lider al deputaţilor PDL şi a lui Cristian Rădulescu din funcţia de lider al grupului parlamentar de la Senat, ambii fiind sancţionaţi pentru că au semnat iniţiative legislative ale USL.



**** Alegerile europarlamentare

Vasile Blaga a declarat pe 1 octombrie că democrat-liberalii vor obţine un scor mai bun decât PNL la alegerile europarlamentare din 2014, peste 20%, şi a exclus în mai multe rânduri varianta unor liste comune cu alte formaţiuni de centru-dreapta (Forţa Civică, PNŢCD sau Mişcarea Populară). Preşedintele PDL i-a menţionat drept posibili candidaţi ai partidului la scrutinul pentru PE pe Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu. Lista finală a candidaţilor PDL pentru alegerile europarlamentare, care vor avea loc în 2014, urmează să fie decisă în luna martie a anului viitor.



*** Strategii şi proteste în stradă

PDL şi-a lansat pe 16 mai, la o fermă din Călăraşi, programul în domeniul agriculturii, iar pe 23 mai, într-o reuniune la Galaţi, viziunea privind mediul de afaceri. Printre soluţiile propuse s-au regăsit reducerea cotei unice de la 16% la 12% şi crearea autorităţii naţionale pentru protecţia întreprinzătorului. 

Pe 24 mai, PDL a lansat la Oraviţa strategia în domeniul dezvoltării locale şi regionale - 'Gândeşte european, acţionează local şi regional'. În cursul anului, PDL şi-a lansat şi strategiile privind Educaţia şi Sănătatea.
Începând cu 26 noiembrie, democrat liberalii au iniţiat o serie de proteste la nivel teritorial, prin organizarea de pichete la sediile prefecturilor din toată ţara împotriva proiectului de buget pe 2014, considerat de ei 'cinic şi lipsit de scrupule'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ