Eugen Nicolăescu: sistemul medical are nevoie de multe miliarde de euro, dar România nu le are

| 27 iun, 2013

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că e nevoie de multe miliarde de euro pentru ca România să aibă o infrastructură acceptabilă în domeniul sănătăţii, dar ţara noastră nu poate să-şi permită aşa ceva. Ministrul a precizat că va face eforturi ca banii din sănătate să fie utilizaţi cât mai chibzuit.

"E nevoie de multe miliarde de euro pentru a avea o infrastructură la nivel acceptabil, România nu poate să-şi permită aşa ceva, voi suporta eu şi Guvernul toate criticile mass-media (...) Ăştia sunt banii pe care îi are România, alţi bani nu avem de unde să aducem. Sigur, noi vom încerca şi vom face toate eforturile ca banii din sănătate să fie utilizaţi cât mai chibzuit, să fie feriţi de fraude, să fie duşi acolo unde este nevoie", a afirmat Eugen Nicolăescu.

El a arătat că în acest moment se centralizează necesarul transmis de toate spitalele din ţară şi se va face pentru anii 2014-2016 prioritizări, arătând că prioritatea numărul unu este boala oncologică.

"Prioritatea numărul unu este boala oncologică. Trebuie să facem pentru asta eforturi mari de investiţii, încercăm să vedem care sunt cele mai necesare investiţii în domeniu, să facem licitaţii, acordul cadru pe câţiva ani şi apoi să ne străduim pe bugete prin contracte subsecvente anuale să completăm necesarul de investiţii", a mai spus Nicolăescu.

El a arătat că doreşte să crească infrastructura în domeniul medicinei primare ambulatorii astfel încât pacientul să intre întâi în relaţia cu medicul de familie şi apoi la spital.

Nicolăescu a precizat direcţiile pe care le are în vedere, arătând că pentru acest an prima a fost blocarea fondurilor alocate spitalelor.
"Cu toate neajunsurile, nemulţumirile, ţipetele din partea unora şi altora, trebuie să punem frână la consumurile din spitale, încercând să creştem finanţarea către medicina primară", a adăugat Nicolăescu.

El a mai spus că în privinţa infrastructurii va încerca să găsească soluţii pentru construirea de noi spitale, "cea mai complicată, dar mai sigură cale" fiind încheierea de parteneriate public-private, adăugând că are câteva discuţii începute cu unii finanţatori, dar poate fi nevoie de modificarea legislaţiei în domeniu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ