Eugen Teodorovici: există posibilitatea unificării ANRMAP cu UCVAP

| 20 sep, 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că este posibilă unificarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) cu Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP).

"Avem astăzi, totuşi, prea multe instituţii pentru ceea ce trebuie să fie făcut. Luăm în considerare inclusiv să unificăm ANRMAP cu UCVAP, cum ar fi normal. Recunosc că iniţiatorul ideii de a aduce UCVAP pe piaţa din România am fost chiar eu, în 2006, când delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti îşi încheia activitatea, în iunie. Dorinţa şi speranţa mea la acea vreme a fost ca România să aibă o structură care să înlocuiască delegaţia CE la Bucureşti şi să vegheze asupra modului în care se fac achiziţiile publice în România. Una a fost dorinţa, alta a fost putinţa", a spus ministrul, în cadrul conferinţei "Achiziţiile publice în România", conform Agerpres.

El a mai apreciat că rolul acestei structuri s-a diluat puţin şi este posibil să nu îşi mai justifice prezenţa.

"Sunt elemente care trebuie armonizate, trebuie schimbate şi mai ales adaptate la situaţia actuală. Dacă vom porni pe acelaşi sistem, foarte închistat şi foarte greoi, în ce înseamnă achiziţii publice, vom începe următorul cadru financiar cu stângul", a explicat Teodorovici.

El a mai afirmat că în septembrie-octombrie trebuie definitivat cadrul legislativ, ministrul subliniind că abordarea trebuie să fie una foarte simplă, astfel încât în cazul în care directiva europeană în domeniu este clară, să fie tradusă şi transpusă la nivel naţional.

"Vom lucra foarte aproape cu ANRMAP, la fel UCVAP, CNSC, pentru că va trebui să stăm cu toţii la masă şi să găsim în septembrie, cel târziu octombrie - cum şi primul ministru a solicitat foarte clar- un nou set de acte legislative, şi legislaţie primară, şi secundară, ţinând cont şi de ceea ce vine de la nivel european, noile directive. Multe dintre ele sunt prevederi foarte flexibile, foarte bune. În sfârşit, şi partea europeană s-a deschis un pic către acest sector", a mai spus ministrul.


La rândul său, preşedintele ANRMAP, Bogdan-Paul Dobrin, a admis că unificarea celor două structuri este una dintre soluţiile posibile pentru simplificarea sistemului.

"Exact cum zicea şi domnul ministru, din punct de vedere al achiziţiilor publice, pentru beneficiarii privaţi ar trebui să existe o flexibilitate maximă şi legislaţia ne permite acest lucru şi se va face această flexibilitate. De asemenea, o mare problemă pe care o avem noi în achiziţiile publice, cu toate instituţiile existente în momentul de faţă, este aceea a unei opinii unitare şi este o prioritate a mandatului meu în momentul de faţă aceea de a realiza o opinie unitară în achiziţii publice, astfel încât să nu am o documentaţie de atribuire validată de ANRMAP, la care a fost observator UCVAP în procedură, s-au făcut observaţii, observaţiile observatorului UCVAP au fost contestate în instanţă, iar CNSC a dat altceva. Sigur, nimeni nu-şi doreşte acest lucru şi, cu siguranţă, sunt convins că vom rezolva această problemă pe care o avem în momentul de faţă în sistem, poate prin unirea celor două structuri, ANRMAP, UCVAP. Vedem cum găsim soluţia cea mai bună pentru a rezolva această problemă", a precizat Bogdan-Paul Dobrin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ