Eugen Teodorovici speră să-l convingă pe Isărescu: Codul Fiscal va rămâne în forma adoptată de Parlament

| 31 iul, 14:55

Codul Fiscal va rămâne în forma aprobată de Parlament, pentru că o aplicare graduală a măsurilor prevăzute nu va avea efectul scontat în economie, a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe de presă.

"Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlament. Nu văd ce altfel de discuții ar mai putea să fie pe măsuri. Nu văd neapărat care ar fi efectul puternic al aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru că, altfel, o amăgire a aplicării treptate a unor astfel de măsuri nu ar produce efectele scontate", a explicat Teodorovici, citat de Agerpres.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că măsurile cuprinse în Codul Fiscal ar trebui aplicate gradual pentru a fi mai ușor asimilate de economie. Ministrul Finanțelor a precizat, însă, că va avea o nouă discuție cu guvernatorul băncii centrale, "cât de curând", pentru a-i prezenta încă odată argumentele Ministerului de Finanțe în susținerea actualului set de măsuri din Codul Fiscal. "Cred că uneori ar trebui să gândim dincolo de logica matematică a unor astfel de calcule. Economia, este adevărat că uneori trebuie să țină cont și de modele, formule și astfel de abordări, dar poate, mai ales în cazul României care este o economie atipică, avem nevoie de măsuri îndrăznețe", a explicat ministrul Finanțelor.

Citește și:  Ministrul Finanțelor: Reducerea TVA la alimente a adus la buget un plus de 400 de milioane de lei, în iunie

Acesta susține că se va efectua o analiză mai detaliată a Codului Fiscal, care va fi prezentată în Parlament. Este normal să facem acest lucru, nu doar pentru că ne cere Parlamentul sau o altă structură ci pentru că vrem să facem o prezentare mult mai detaliată pentru toți cei care așteaptă acest Cod Fiscal", a mai spus Teodorovici.

În opinia sa, din noua analiză va reieși că impactul de runda întâi estimat va fi chiar mai mic decât se credea anterior. "V-am dat două exemple din care reiese clar că impactul estimat a fost mai mic decât cel real (reducerea CAS cu 5 puncte de la 1 octombrie 2014 și reducerea TVA la alimente la 9% — n.r.). Legat de impactul celorlalte măsuri din Codul Fiscal, abordarea mea este una pozitivă și nu neapărat optimistă, dar nu am motive să cred că întregul pachet nu va produce cel puțin impactul anticipat pentru 2016, în sensul de venituri la bugetul de stat. Așa cum vis-a-vis de impactul negativ în prima rundă de aplicare, chiar cred că și de această dată acesta va fi mai mic", a subliniat ministrul.

Citește și: Băsescu, atac la Isărescu pe Codul Fiscal: A vrut Mugurel să se înfoaie

Potrivit șefului MFP, reducerea CAS avea inițial un impact estimat de 5 miliarde de lei și în final a avut un impact de doar 3,5 miliarde de lei.

În privința temerilor potrivit cărora aceste măsuri nu vor putea fi susținute și va fi nevoie să se revină asupra lor, Teodorovici a spus că în niciun caz nu se va reveni asupra acestora, dar se vor găsi măsuri compensatorii la momentul respectiv, dacă va fi nevoie. "Nu este cazul ca acest guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Sunt convins că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul dacă situația o va impune. Dar să revenim asupra a ceea ce este prevăzut acum în Codul Fiscal, asta sub nicio formă", a subliniat ministrul Finanțelor.

În opinia sa, România trebuie să profite de situația din regiune și să aplice aceste măsuri îndrăznețe. "Trebuie să te pregătești activ, nu să te înghesui într-un colț și să speri că poate furtuna nu te va afecta. Uneori trebuie să iei furtuna în piept, cred că este o abordare mult mai sănătoasă", a conchis Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 aug, 04:12
adi
Ce s-o mai frecam -vorba lui Isarescu...eu zic sa i se explice mai intii consilierului sau ,dlui Vasilescu ,care apoi sa-i traduca musiului -ca poate intelege si el....asta in cazul in care musiul...nu e bruiat din " afara " (vreo organizatie care vrea "doar binele" Ro.)...,altfel ... pentru musiu par greu de inteles codurile astea ...
01 aug, 15:49
LENIN SI STALIN
CE FACEM CU CRIMINALUL MANSON ISARESCOVICI
LA JILAVA IN CELULE CU TOTI MANSONII DE CARPE.
MOMAIA ASTA SAT DE 25 DE A ANI SI FURA STATUL ROMAN PENTRU STRAINI.
AFARA CU ISARESCOVICI LA IUBITUL LUI, SATAN,SA MOARE CU EL IN BRATE,IN
FOCUL IADULUI,BA,TEMBELULE DE CIFRE MINCINOASE,DUTE IN MINA,LA CARBUNI SA FI ARS DE VIU,CU NEAMUL TAU MINORITAR DIN SCARBENIA.HUO.
01 aug, 15:48
LENIN SI STALIN
CE FACEM CU CRIMINALUL MANSON ISARESCOVICI
LA JILAVA IN CELULE CU TOTI MANSONII DE CARPE.
MOMAIA ASTA SAT DE 25 DE A ANI SI FURA STATUL ROMAN PENTRU STRAINI.
AFARA CU ISARESCOVICI LA IUBITUL LUI, SATAN,SA MOARE CU EL IN BRATE,IN
FOCUL IADULUI,BA,TEMBELULE DE CIFRE MINCINOASE,DUTE IN MINA,LA CARBUNI SA FI ARS DE VIU,CU NEAMUL TAU MINORITAR DIN SCARBENIA.HUO.
01 aug, 10:40
bogdan
ceva nou
Cauti ceva nou? Echipa noastra te asteapta sa incepi cel mai performant si mai nou sistem prin care sa reusesti sa castigi bani mai multi decat ai reusit pana acum! Noi te ajutam sa obtii rezultate si sa fii multumit! Te vei convinge ca activitatea este foarte simpla si interesanta! Cere urgent detalii mai multe la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ