Eurodeputat francez: Liderii UE au făcut concesii pentru a salva bugetul multianual

| 27 iun, 2013

Parlamentul European (PE) a obţinut joi mai multe concesii de la statele membre pentru a accepta un acord politic privind bugetul multianual pentru 2014-2020 datorită arbitrajului liderilor UE, a declarat joi pentru AFP eurodeputatul francez Alain Lamassoure.

Preşedinţii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cel al Parlamentului European, Martin Schulz, şi reprezentantul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE, premierul irlandez Enda Kenny, au ajuns joi dimineaţă la un acord politic privind bugetul pentru 2014-2020, cu câteva ore înaintea începerii summitului UE.

Rezultatul acestui acord 'este suficient de bun pentru trei dintre cele patru cereri ale PE', a apreciat Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei pentru bugete a PE (BUDG) şi şeful delegaţiei PE la negocierile desfăşurate în ultimele săptămâni.

'A fost acceptată o clauză de revizuire în 2016 pentru a revedea în întregime cheltuielile şi veniturile, principiul unităţii bugetului este aprobat, ceea ce este important în perspectiva creării unui buget pentru zona euro, şi a fost lansată o procedură pentru a dota bugetul cu resurse proprii', a spus el.

'Va fi înfiinţat un grup de lucru la nivel înalt înainte de sfârşitul anului pentru a examina în ansamblu problemele de finanţare a bugetului european. Concluziile sale vor fi examinate la finalul lui 2014 şi va formula recomandări la sfârşitul lui 2016', a precizat Lamassoure.

De asemenea, au fost obţinute concesii în ceea ce priveşte solicitarea de mai multă flexibilitate în gestionarea celor 908 miliarde de euro de plăţi efective şi a celor 960 de miliarde de euro în angajamente, cerere care a dus săptămâna trecută la eşuarea negocierilor.

'Singurul mijloc de a obţine concesii era de a urca la nivel superior, respectiv la preşedintele PE, Martin Schulz, la premierul Enda Kenny din partea preşedinţiei irlandeze (a Consiliului UE) şi la preşedintele CE, José Manuel Barroso', a explicat eurodeputatul francez.

'Faptul că liderii europeni au solicitat flexibilitate pentru a putea continua să finanţeze acţiuni în favoarea angajării tinerilor, după decizia lor de a mobiliza întreaga anvelopă de 6 miliarde de euro pentru iniţiativa pentru tineri în primii doi ani, 2014 şi 2015, a ajutat', a subliniat el. Unii lideri 'vor vocifera', a adăugat Alain Lamassoure, dar 'nu s-a luat niciun cent din alocaţia pentru Marea Britanie'.

PE va dezbate marţi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, acest acord politic, şi va vota miercuri o rezoluţie. 'Această rezoluţie va fi un vot politic. Rezoluţia va trebui să obţină votul majorităţii eurodeputaţilor. Votul juridic va avea loc în septembrie sau octombrie. Acordul va trebui între timp aprobat în unanimitate de statele membre, iar plăţile suplimentare pentru bugetul 2013 să fie obţinute', a precizat eurodeputatul francez

Statele UE s-au angajat să aloce 11,2 miliarde de euro suplimentare pentru completarea bugetului comunitar pentru 2013, pentru achitarea unor angajamente din 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ