EURODEPUTATUL Siegfried Mureşan, PMP: România va mai absorbi doar 1 miliard din cele 9 rămase

| 25 aug, 23:34

Eurodeputatul PMP Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, a declarat marţi, la Alba Iulia, că în opinia sa un scenariu realist e că România va mai absorbi până la sfârşitul acestui an doar un miliard de euro din cele nouă miliarde rămase pe exerciţiul financiar 2007-2013, potrivit Agerpres.

'Fonduri structurale şi de coeziune, România are 19,6 miliarde de euro pe 7 ani, 2007-2013. Printr-o derogare, putem cheltui aceşti bani până la 31 decembrie 2015, după aceea sunt pierduţi. Din aceşti bani, am cheltuit până acum 55%. Asta înseamnă 10,5 miliarde. Deci, cam nouă miliarde neabsorbite. Un scenariu realist e că mai absorbim un miliard până la sfârşitul anului. Şi dacă mai absorbim patru, tot pierdem patru-cinci. Deci tot e mult, dar nu e realist să crezi că absorbim patru miliarde', a spus, într-o conferinţă de presă, Siegfried Mureşan.

El a amintit că fondurile de pe exerciţiul financiar 2007 -2013 care nu sunt absorbite până la 31 decembrie 2015 sunt "pierdute pentru totdeauna".

Europarlamentarul a subliniat că vrea să analizeze din ce cauză au fost absorbiţi atât de puţini bani de către ţara noastră.

'Evident, din cauza incompetenţei administraţiei locale, a Guvernului, dar trebuie văzut dacă poate fi ceva îmbunătăţit (pentru exerciţiul financiar 2014 - 2020 - n.r.), dacă pot fi măsuri care să faciliteze accesul la fondurile europene, în special pentru IMM-uri, adică să vedem care au fost regulile pe exerciţiul trecut. Poate unele din reguli au fost o piedică prea mare pentru unii investitori, pentru unele IMM-uri, birocraţia a fost prea mare. Hai să simplificăm pentru a spori absorbţia fondurilor europene pe acest exerciţiu (2014 -2020 - n.r.)', a declarat Mureşan.

Europarlamentarul a menţionat că sunt state care au peste 95% rată de absorbţie sau altele care au între 90 şi 95%. 'Noi suntem codaşi, suntem pe ultimul loc. Pe penultimul este Bulgaria, cu 65%', a mai spus Siegfried Mureşan.

Acesta consideră că 'fiecare din guvernele începând cu 2007 ar fi putut face mai mult' în ceea ce priveşte o mai bună absorbţie a fondurilor europene. 'Dar dacă un guvern face licitaţii şi alocă sute de kilometri de autostradă şi un alt guvern semnează contracte pentru zero kilometri de autostradă, e o diferenţă între acest guvern roşu şi acel guvern de dinainte', a opinat Mureşan.

În ceea ce priveşte noul exerciţiu financiar 2014 - 2020, europarlamentarul a menţionat că acum se aprobă normele şi planurile operaţionale.

'Eu încerc să mă concentrez în Parlament şi în Comisia pentru bugete, unde sunt vicepreşedinte, cum redefinim regulile pentru acest exerciţiu, pentru ca banii să fie absorbiţi mai bine, fiindcă pentru exerciţiul trecut, unu la mână, nu se mai pot redefini regulile acum, şi, doi la mână, chiar dacă ar mai fi voie să le redefineşti, impactul nu mai este semnificativ. Mai sunt patru luni şi nu mai faci mare lucru', a spus europarlamentarul.

Siegfried Mureşan a vizitat marţi trei societăţi comerciale din Sebeş şi Cugir în cadrul unui proiect pe care l-a lansat luni, respectiv 'Turul investitorilor din România', pentru a afla cu ce 'provocări' se confruntă principalii actori din sectorul privat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ