Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă îi cere ministrului Tánczos Barna să crească bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice

| 09 iun, 20:19

Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă (the Greens/EFA) a cerut vineri ministrului Mediului, Tanczos Barna extinderea programului Casa Verde Fotovoltaice prin creşterea bugetului la cel puţin cât era prevăzut iniţial, adică 3 miliarde de lei. Ştefănuţă spune că acest buget este unul foarte limitat şi ar trebui reintrodusă o nouă linie de finanţare la următoarea rectificare bugetară.

 

Europarlamentarul arată că bugetul alocat Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 pentru Regiunea Nord - Vest a fost epuizat în trei minute de la demararea înscrierilor şi peste 12.000 de oameni au fost acceptaţi. Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă spune că acest buget este unul foarte limitat şi ar trebui reintrodusă o nouă linie de finanţare la următoarea rectificare bugetară.
“Fac apel la ministrul Tánczos Barna să folosească inteligent toate fondurile europene şi la următoarea rectificare bugetară să crească bugetul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Romania a primit peste un 1 miliard de euro din Fondul de modernizare pentru proiecte de investiţii pe energie regenerabilă. Aceşti bani vin din comercializarea certificatelor de emisii de CO2, îi punem pe marii poluatori la plată şi modernizăm ţara cu aceşti bani", declară Nicu Ştefănuţă.
Pactul Verde European vine cu multe oportunităţi economice. În Romania se fac în continuare foarte multe investiţii şi reforme în energie cu ajutorul banilor europeni. Zilele trecute, Comisia Europeană a anunţat că România a primit 1,1 miliarde de euro pe proiecte din Fondul de Modernizare, precizează eurodeputatul
. Fondul UE pentru modernizare investeşte 1,1 miliarde de euro în Romania din cele 2,4 miliarde EUR pentru a accelera tranziţia verde în noi capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, încălzire centralizată şi infrastructură de gaze naturale pentru a înlocui energia pe bază de cărbune în România.
Proiectele care au primit finanţare sunt: Construirea unui parc fotovoltaic pe pilele de deşeuri Rovinari Est – Unitate minieră open pit, Construcţia unei ferme solare fotovoltaice de 110 MW pe mormanul de deşeuri Rovinari Estin Gorj judeţ, Construcţia unui Parc Fotovoltaic pe Unitatea Minieră Pinoasa Open Pit, Construcţia unui parc fotovoltaic la unitatea minieră Bohorelu – Jilt, Construirea unui Parc Fotovoltaic pe depozitele închise de cenuşă şi zgură ale SE Isalniţa, Construirea unui Parc Fotovoltaic pe depozitele închise de cenuşă şi zgură din SE Turceni, Constructia unui Parc Fotovoltaic pe Gramada interioară de deşeuri din cadrul Unitaţii miniere Tismana 1 – Rosia-Rovinari, Constructia unui Parc Fotovoltaic pe Gramada interioară de deşeuri Tismana 2 Rosia – Unitatea Minieră Rovinari. Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în staţiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud şi 400/220/110/20 kV Bradu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ