Eurostat confirmă că guvernarea PDL a fost un dezastru

| 09 oct, 2013

Analiza Eurostat plasează ţara noastră pe penultimul loc, în faţa Bulgariei, cu cel mai mare procentaj de cetăţeni vizaţi de flagelul sărăciei.

Comisia de Statistică a Uniunii Europene a dat luni publicităţii un studiu referitor la cetăţenii europeni expuşi riscului de sărăcie. Cercetarea ce a vizat perioada 2008 - 2011 confirmă declinul financiar prin care au trecut românii, 40,3% din populaţie a atins fundul prăpastiei în ceea ce priveşte riscul de sărăcie sau excluziune socială.

Analiza Eurostat plasează ţara noastră pe penultimul loc, în faţa Bulgariei, cu cel mai mare procentaj de cetăţeni vizaţi de flagelul sărăciei, în timp ce Marea Britanie are cea mai mai disproporţionată răspândire a bogăţiei pe regiuni. Cea mai prosperă dintre ele este Londra, cu un PIB pe cap de locuitor de 328% mai ridicat față de media europeană. Capitala Regatului Unit este urmată de Luxemburg şi Bruxelles.

În clasamentul suferinţei, locul trei îl ocupă Letonia cu o populaţie afectată în proporţie de 36,6%, în opoziţie totală cu Republica Cehă, primul loc la celălalt capăt al statisticii cu doar 15,4% din cetăţeni afectaţi de sărăcie. Un aspect interesant - cele două ţări au intrat împreună în 2004 în familia europeană, însă au trecut diferit prin criză. Pe întreg cuprinsul UE, 121 de milioane de oameni (aproximativ 24%) se confruntă cu riscuri economice, ceea ce înseamnă că sunt definiţi că fiind vizaţi de riscul sărăciei, privaţiunilor materiale severe sau traiului în gospodării cu o incidenţă a muncii foarte scăzută.

Românii au resimţit acut criza din cauza măsurilor de austeritate aplicate fără nicio noimă de cabinetul Boc, neînsoţite de programe care să stimuleze investiţiile, producţia internă, exporturile sau agricultura (motoarele economiei). Mai mult, Guvernul PDL a dirijat banii aflaţi la buget spre priorităţile partidului. Răsfăţata regimului Băsescu - Boc, Elena Udrea a beneficiat de sume substanţiale la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, bani în mare parte aruncaţi pe fereastră (construirea de spaţii verzi şi de relaxare în zona rurală sau de baze sportive în sate uitate de lume şi depopulate). De asemenea, Emil Boc a deschis larg buzunarul firmelelor căpuşă abonate la contracte cu companiile de stat, precum Oltchim, CFR Marfă sau Hidroelectrica. Simultan, Executivul PDL adopta tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, eliminarea sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale. Indemnizaţia de şomaj şi cea pentru creşterea copilului au fost diminuate cu 15%, iar valorea punctului de pensie a îngheţat în 2010 şi 2011. Se extinde sfera de aplicare a contribuţiei de asigurări de sănătate, de 5,5%, la toate pensiile mai mari de 740 lei/lunar. Nu sunt uitate nici persoanele juridice, taxa pe valoarea adăugată creşte de la 19% la 24. O asemenea strategie nu putea sa aibă decât o singură consecință - scăderea abisală a nivelului de trai.

Analiza Eurostat vorbeşte şi de evoluţia şomajului între 2008 şi 2011. Cele mai afectate state fiind Grecia, Spania, Bulgaria, Letonia şi Irlanda, cu diminuări ale locurilor de muncă cu aproximativ 9%. La nivelul UE cea mai dramatică situaţie este cea a şomajului juvenil, un procent de peste 23% din tineri sunt afectaţi. De asemenea, studiul face referire şi la evoluţia populaţiei. 19 state membre au avut o creştere a populaţiei în 2011, Marea Britanie înregistrând cea mai mare creştere în termeni absoluţi de 474.000 de oameni, urmată de Franţa cu 333.000 şi Italia cu 194.000. Din nefericire la acest capitol România deține lanterna roșie cu o reducere de 58.000 de locuitori, urmată de Letonia şi Lituania. Valul de emigranţi corespunde nu întâmplător perioadei pedeliste de guvernare. La acea vreme românii erau de părere că sunt forţaţi să plece la muncă în străinătate pentru că şi-au pierdut locurile de muncă şi/sau li s-au diminuat semnificativ salariile. Supărarea cea mai mare însă a reprezentat-o aroganţa şi lipsa de orizont transmise din zona puterii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 oct, 2013
cantautor
acum,cu USL-ul,e minunat...
totusi,am rabdare sa astept analiza Eurostat,pentru anii 2012-2016...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ