Eveniment la malul mării. După 15 ani, Constanţa va avea un nou primar

| 08 iun, 09:02

După 15 ani, epoca Radu Mazăre s-a încheiat. Consilierii vor vota între Decebal Făgădău și Gabriel Stan, viceprimari.

Consiliul Local al municipiului Constanţa se reunește luni, în şedinţă extraordinară, de la ora 11.00, în sala “Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa. Pe ordinea de zi figurează un singur punct: proiect de hotărâre privind desemnarea unui viceprimar în vederea exercitării atribuţiilor primarului municipiului Constanţa ca urmare a încetării de drept a mandatului lui Radu-Ştefan Mazăre. Este pentru a doua oară în ultimele luni când are loc o astfel de procedură, prima desfășurându-se după arestarea preventivă a fostului primar. Atunci, viceprimarul Decebal Făgădău a fost ales cu 24 de voturi pentru și unul împotrivă, contracandidat fiind cel de-al doilea viceprimar, Gabriel Stan.

Ordinul prefectului

Precizăm că prefectul Constanței a emis oficial, vineri, Ordinul nr. 261/05.06.2015 prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului municipiului Constanţa, Radu-Ştefan Mazăre, ca urmare a demisiei aces­tuia. Ordinul a fost emis având în vedere demisia lui Radu-Ştefan Mazăre din funcţia de primar al municipiului Constanţa, înregistrată la Primăria municipiului Constanţa sub nr.71396/22.05.2015, procesul-verbal al şedinţei Consiliului Local al Municipiului Constanţa din data de 02.06.2015 prin care se ia act de demisia primarului şi referatul secretarului municipiului Constanţa, comunicat prin adresa nr.77665/04.06.2015 şi înregistrat la Instituția Prefectului – judeţul Constanţa sub nr.8890/04.06.2015.

Arestat din 2 aprilie

Radu Mazăre a fost arestat pe 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare şi pentru Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar. Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006-2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008-2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat la 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro). Şi în acest caz, mita ar fi fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi, susţin procurorii. Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, mai spun procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006-2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008-2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri-cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, au mai arătat anchetatorii.

În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că a primit aproximativ două milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.

Potrivit legii, nu se pot organiza alegeri anticipate cu mai puțin de un an înainte de termenul legal, deci viceprimarul ales astăzi va conduce Constanța până în iunie 2016.

15 ani de mandat

Radu Mazăre a fost primar al Constanţei din anul 2000, când a candidat ca independent, reuşind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din voturi. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câştigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanţa, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ