EVZ și manipularea manipulării

| 16 aug, 2013

Mult mai aproape de epicentrul distracției se poziționează însă Evenimentul Zilei, care aproape supărat că muniția rămasă din 2012 nu a fost detonată cum se cuvine și nu a provocat pagubele scontate, titrează mare că ”Guvernul a dat indicații pentru deturnarea mesajului The Guardian: Ponta nu a fost atacat, ci lăudat!”

The Guardian a publicat recent un articol extrem de critic la adresa liderului maghiar Viktor Orban. Nu vreau să comentez justețea afirmațiilor care-l prezintă ca un lider autocrat, ce împinge cu mâna forte Ungaria într-o direcție anume. Cazul premierului maghiar și recentele ofense care i-au grevat susținerea politică chiar la vârful echipei politice ce i-a asigurat până recent susținerea în Parlamentul European merită un articol dedicat, dacă nu chiar mai multe. Ce m-a amuzat însă teribil este o confuzie a jurnalistului care, nu înțeleg de ce, se încăpățânează să-l prezinte pe Orban în contextul unei orientări autocratice a întregii regiuni est-europene, până hăt, la tulburările din Turcia gestionate de premierul Erdoğan, sau la Rusia condusă de Putin.

Jurnalistul a simțit nevoia, îmboldit probabil de confuzia de prenume, să-l menționeze și pe premierul român, Victor Ponta. În cele trei rânduri dedicate acestuia, analistul politic de la The Guardian se descalifică profesional. Dacă nu altfel, măcar ca jurnalist responsabil și bun documentarist. Pur și simplu a preluat cine știe de unde exact marota cretină a propagandei portocalii care acredita prin articole plătite în 2012 că la București se desfășoară o lovitură de stat constituțională. Jurnalistul reduce simplist întreaga USL la Victor Ponta, deși uniunea celor trei formațiuni politice este o forță care a obținut între timp o victorie electorală zdrobitoare, care i-a confirmat suportul populației în procent de 70%. În al doilea rând enunță în clar și în engleză o aberație care nu poate explicată decât în termeni duri, ca incultură politică. Să fim foarte clari, în analiza politică există niște limite care nu permit utilizarea metaforic-abuzivă a unor termeni, precum vedem adeseori în expozeurile lui Sebastian Lăzăroiu pe Facebook. În analiza politică nu există metafore și oximorone și nu poate fi admisă, în consecință, nici sintagma ”abortive constitutional coup”. Credeți-mă, pur și simplu nu se poate. Studentul la științe politice care ar enunța așa ceva la o examinare ar trebui să fie foarte pregătit să revoluționeze acest domeniu, altfel riscând să fie eliminat rapid din cadrul instituției de către un corp profesoral mult prea conștient că locul dadaismului și al studentului respectiv este în altă zonă academică. Dincolo de acest detaliu, dacă tot te-ai încăpățânat să incluzi în analiza ta încă un politician, numai pentru că e la graniță cu cel vizat și îl cheamă tot Victor, ar fi recomandat să pui mâna măcar pe Google și să răsfoiești, oricât de minimal, subiectele referitoare la el. Nu de alta, dar ai putea să afli că ”mâna forte” a lui Victor Ponta este o aberație, că Ponta nu poate fi comparat cu premierul turc sau președintele rus decât dacă ai mâncat stricat la prânz și că, mai ales, premierul social-democrat și-a asumat în ultimul an un procent suplimentar de corodare politică pe motivul coabitării instituționale cu președintele Băsescu. Dar să lăsăm, The Guardian, este treaba lor în fond cum și pe cine angajează să le execute, la propriu și la figurat, subiecte politice la acest nivel descalificant.

Mult mai aproape de epicentrul distracției se poziționează însă Evenimentul Zilei, care aproape supărat că muniția rămasă din 2012 nu a fost detonată cum se cuvine și nu a provocat pagubele scontate, titrează mare că ”Guvernul a dat indicații pentru deturnarea mesajului The Guardian: Ponta nu a fost atacat, ci lăudat!”

Trecând peste faptul că onestitatea jurnalistică ar fi dictat mai degrabă un titlu de genul ”Ponta nu a fost atacat, ci confundat!”, orice cititor de bun simț ar fi interesat în cazul unei acuze atât de grave mai degrabă de prezentarea succintă a dovezilor care susțin o asemenea afirmație.

Eu personal mă îndoiesc că Biroul de presă al guvernului ar putea trimite indicații spre mass-media despre cum ar trebui tratat un subiect sau altul. Dar dacă așa ceva s-a întâmplat, aș fi interesat desigur în primul rând de dovezile pe care Evenimentul Zilei își construiește argumentația. Fără acestea, jurnalistul de la EvZ este doar un alt soldat japonez uitat într-o tranșee, după terminarea războiului și care se miră pe limba lui că minele antipersonal expirate nu mai explodează. Chipurile manipularea din 2012 a fost manipulată. Hoțul strigă hoții!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 aug, 2013
sile
@marian
Stimate domn cele petrecute in vara lui 2012 ,ca-ti place sau nu ,a fost o lovitura de stat constitutionala.

In al doilea rand uiti sa zici care a fost prezenta la vot aruncand cifra de 70% ca si cum 70% la suta din total electori s-ar fi prezentat a urne. Asta ca sa-i impresioneze pe fraieri.
In realitate ,tinand cont de prezenta, doar aproximativ 26-27 % din electorat s-a pronuntat pentru actuala putere (care e de fapt un fel de struto-camila.....ce-i aia alianta dreapta-stanga ?)

In al treilea rand pluralul de la oximoron este oximoroane si nu oximorone .
16 aug, 2013
Ferenczy Stefan
precizare
Dumneata pesemne că stai mai prost cu limba română decât conaționalii mei. Ai auzit vreodată de sintagma contradicție în termeni? Ai avut curiozitatea să întrebi și un profesor universitar ce crede de chiflele politice lansate de Macacovei anul trecut în PE? Vă treziți toți postacii mari pricepuți, pe aici...
16 aug, 2013
esticretindecitetratez
Basica la brutarie!
Sile, Sile, cat de acri sunt strugurii cand nu ajungi la ei. Daca lua Basica al tau procentele alea se proclama voievod de Alba Iulia. Tie nu ti-e rusine asa un pic de poporul asta amarat, postac nenorocit... Ce a votat aia e, asa ca mars de aici cu betivul tau securist!
16 aug, 2013
Mihu
EVZ=ziar???
sa fim seriosi, cand a fost evz un ziar? cand, in ultimii multi ani, a prezentat OBIECTIV un subiect politic? pai daca nu ar avea sustinere financiara pe surse politice, stim noi din partea cui, aceasta ”gazeta” era demult istorie!
16 aug, 2013
Mihai Radu
De Parintele Alcoolie | 16 August 2013 1
Stimati credinciosi, vedeti ca maine vin sa va miruiesc. Tarifele sunt dupa cum urmeaza:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea si mana dreapta, plus bonus de tamaiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mana dreapta si somoiogul de busuioc cu care va dau in freza;
3. 50 de lei - Patrafirul si crucea plus mana stanga cu care ma scarpin la cơaie;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgarcitilor. Sa nu va imaginati ca intrati in rai cu banii ascunsi in chiloti;
5. 10 lei - Va dau sa pupati salamul barbos, ca altceva nu meritati, paduchilor;
6. 5 lei - Ma sterg la cųr cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Sa mergeti la biserica sa va agheasrnuiasca parintele Cocalarie, pampalailor. Valabil pentru guvernanti si lingaii lor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ