Omar Hayssam i-ar putea influenţa pe ceilalţi inculpaţi din dosarul "Manhattan"

| 08 aug, 2013

Magistraţii Tribunalului Bucureşti spun că există riscul ca, odată lăsat liber, Omar Hayssam să-i influenţeze pe ceilalţi inculpaţi din dosarul "Manhattan" să dea declaraţii de natură a-l disculpa.

Tribunalul a dat publicităţii motivele pentru care a decis pe 2 august emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele lui Omar Hayssam şi fratelui acestuia, Mohamad Omar, într-un dosar în care aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de delapidare, prejudiciul fiind de 20 milioane euro.

Instanţa a ţinut cont de faptul că Omar Hayssam a părăsit în mod fraudulos teritoriul României, iar prin atitudinea adoptată şi acţiunile întreprinse sirianul "a vizat sustragerea de la urmărirea penală şi chiar de la judecată, prezenţa sa la acest moment nefiind una voluntară".

"Aceste elemente converg, în egală măsură, în a contura şi riscul repetării unei asemenea conduite în cazul în care nu s-ar dispune arestarea preventivă, existenţa unor mandate de executare a unor pedepse cu închisoarea emise în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive nefiind de natură a înlătura un astfel de pericol, în condiţiile în care aceste hotărâri sunt susceptibile de o analiză a instanţelor de judecată, fie într-o cale extraordinară de atac, fie în procedura reglementată de art 522/1 Cpp, iar, pe de altă parte, dispoziţiile din materia executării pedepsei prevăd o serie de beneficii pentru persoana condamnată", mai declară tribunalul.

De asemenea, judecătorii susţin că există şi riscul ca Omar Hayssam să influenţeze alţi inculpaţi din acest dosar.

"(...) Instanţa apreciază că actele dosarului relevă şi riscul ca inculpatul să încerce să îi determine pe ceilalţi inculpaţi să dea declaraţii de natură a disculpa. Astfel, inculpatul Nasture Mihai a declarat în cursul urmăririi penale că inculpatul Omar Hayssam i-a cerut să nu dea declaraţii până nu discută cu el, spunându-i totodată ce anume să declare anchetatorilor", notează magistraţii.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din "Grupul Manhattan".

Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din "Grupul Manhattan".

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck", 3 ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu", 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Primele trei condamnări sunt definitive.

El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie anul acesta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ