Expediția medical-electorală a președintelui Băsescu: un descântec la picior de lemn

| 18 aug, 2013

Dacă am ignora interesele politice conjuncturale ale lui Traian Băsescu și l-am judeca numai din prisma raportării sale la cele două minorități importante, cea maghiară și cea romă, am fi nevoiți să-l considerăm un soi de Cănuță-om-sucit al politicii autohtone.

După ce a făcut indigestie de la prea mult kürtöskalács consumat pe la sindrofii de vară cu ”haver” Orbán, de a ajuns să plângă prin biserici de dragul tricolorului românesc, a venit și rândul romilor să nu mai fie numiți, nu-i așa, ”ziariste împuțite” în discursul prezidențial.

Președintele a făcut tapaj politic bătând șaua doctorului Brădișteanu ca să înțeleagă și ultima iapă lihnită de foame care ia sărăcia-n dârlogii căruțelor celei mai defavorizate etnii din România. ”Pohta” președintelui a fost intens mediatizată. Să facă bine domn' doctor Brădișteanu să-și deplaseze știința de carte în Turcia, acolo unde zace în comă indusă voievodul Cioabă, regele țiganilor.

Una și cu una fac două. Să salvezi un om este un act de curaj și cinste, dar știm că Regele Cioabă și familia sa are resurse suficiente pentru a-și asigura un act de medicină de calitate și nu avem știre ca președinția să fi sărit la fel de prompt pentru miile de romi care s-or fi îmbolnăvit prin străinătate de două mandate prezidențiale încoace. Înainte să sară de grija romilor de afară, ar fi putut sări mai întâi în ajutorul romilor din țară, care alături de români și unguri, au rămas și fără ultimul dispensar comunal din grija premitrucului Emil Boc întru respectarea ordinelor de la palat.

Gestul lui Băsescu în favoarea lui Cioabă are ceva grețos în esență și nu numai la adresa întregii etnii a romilor ci și a tuturor cetățenilor români. Un gest bun, de omenie, este frumos și nobil când vine din suflet și este făcut cu sinceritate. Acum să stăm strâmb pentru a judeca drept. Când a fost sincer Băsescu, când guvernul pe care-l conducea la limita legii desființa spitale sau acum când pornește expediții medical-electorale în ajutorul unor oameni care nici nu au nevoie de fapt de acest efort? A fost sincer Băsescu când a asmuțit procuratura pe Brădișteanu, pentru că a îndrăznit să-și respecte jurământul hipocratic și cu Adrian Năstase, unul din inamicii politici ai președintelui? Sau este sincer acum când îi cere favoruri medicale cu substrat electoral?

E președintele mai sincer acum decât era cu câteva luni în urmă când sugera că statul ar trebui să taie alocația copiilor romi aflați în stare de abandon școlar?

Nu-i pasă lui Traian Băsescu nici de regele Cioabă, nici de supușii săi. Din acest punct de vedere, putem spune că am identificat singura zonă în care președintele a dat dovadă de imparțialitate absolută în cele două mandate. Lui Traian Băsescu nu i-a păsat în egală măsură nici de români, nici de unguri și nici de romi...

Majoritatea romilor care trăiesc la fel de izolați și uitați în România secolului 21 precum trăiau și pe vremea lui Ipsilanti, nu au habar de toate acestea. Probabil că nu mai sunt interesați nici de procesul electoral, mai ales de când au văzut și ei cât de greu a devenit să votezi cum te taie capul și cum o ștampilă pusă aiurea, altfel decât a vrut jupânul de la Cotroceni, poate provoca un altfel de expediții, un pic mai diferite de cele medicale, în Turcia...

Am putea spune că Traian Băsescu l-a trimis pe Brădișteanu în Turcia să-i spele păcatele în ochii comunității rome. Am putea, e drept, dar nu o facem, pentru că nici Băsescu nu și-a recunoscut niciodată vina față de cei care, aflați în zona socială cea mai defavorizată, au experimentat nouă ani pe viu și fără anestezie priceperea și bunăvoința jupânului de la palat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ