Expoziţia 'Imagini din Marea Britanie' se va deschide joi seară la MNAR

| 03 oct, 2013

Aproape 60 de lucrări din cadrul colecţiei British Council de la Londra vor fi prezentate publicului din România în cadrul expoziţiei 'Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului', care se va deschide joi seară la Muzeul Naţional de Artă al României.

Directorul MNAR, Roxana Theodorescu, a afirmat, la conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului, că expoziţia se înscrie în seria evenimentelor organizate pentru a sărbători 75 de ani de la înfiinţarea British Council în România, marcând deschiderea în anul 1938 în ţara noastră a acestui institut, moment prin care se alătura ţărilor care beneficiau de prezenţa britanică.

Directorul British Council Bucureşti, Nigel Townson, a apreciat că în 1938 Institutul Britanic de atunci nu era decât o şcoală de limba română, o colaborare artistică desfăşurându-se doar din anii '60, mai precis în 1964, când a fost organizată, la actualul MNAR, o expoziţie de artă.

'Expoziţia, care cuprinde 57 de lucrări, este piesa principală dintr-o serie de evenimente organizate de British Council, fiind, după părerea mea, modul cel mai potrivit de a celebra evenimentul. Publicul român nu a avut decât rareori ocazia de a vedea artă britanică şi sper că expoziţia va fi un succes', a spus Nigel Townson.

'O expoziţie eveniment, de o mare diversitate a genurilor - pictură, grafică, sculptură şi fotografie, instalaţii şi intervenţii de tip Land Art - este structurată în patru secţiuni - oraşul, industrialul, ruralul şi ţărmul', a spus Alis Vasile, manager proiecte culturale la British Council. 

Expoziţia oferă publicului din România o perspectivă unică asupra peisajului britanic văzut prin ochii artiştilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre, operele de artă recompunând, grupate astfel, o hartă subiectivă a Marii Britanii. Artiştii britanici au surprins în lucrările lor priveliştea industrială, dezvoltarea recentă a zonelor suburbane, dar şi peisaje cu megaliţi, ruine romane sau perspective aeriene ale câmpurilor. 

De la peisajul rural vălurit, la conturul crestat al coastelor, de la fragmente de peisaj urban până la obiectivele industriale dezafectate din nord-estul Londrei, demolate între timp pentru a face loc construcţiilor care au găzduit ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, lucrările selectate ilustrează o viziune dinăuntru asupra peisajului britanic, inaccesibilă călătorului străin.

Expoziţia va fi deschisă până pe 19 ianuarie 2014.

Colecţia British Council, iniţiată în 1935, cuprinde în prezent mai mult de 8.500 de piese create de peste 1.650 de artişti britanici, acoperind o gamă largă de tehnici şi genuri - pictură, sculptură, desen, acuarelă, gravură, fotografie, instalaţie. 

British Council a sărbătorit anul acesta 75 de ani de activitate în România, Bucureştiul fiind unul dintre primele cinci oraşe din lume în care s-a deschis un birou British Council, alături de Atena, Alexandria, Cairo şi Lisabona.

De-a lungul anilor, British Council a iniţiat şi dezvoltat o serie de proiecte în domeniul artei şi al creativităţii, al educaţiei, ştiinţei, dezvoltării personale şi profesionale, precum şi proiecte importante în domeniul bunei guvernări şi al societăţii civile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ