FAIR-MediaSind a decis suspendarea acţiunilor de protest, în urma semnării Acordului cu Ministerul Culturii

| 21 mai, 18:26

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a decis suspendarea acţiunilor greviste programate a fi declanşate în perioada următoare, în urma consultării organizaţiilor afiliate privind semnarea Acordului cu conducerea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, acordul a fost semnat de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, de secretarii de stat, de secretarul general al MCIN şi de către preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, alături de Cristinel Godinac, preşedinte executiv.

Acordul prevede că părţile vor iniţia demersurile necesare în vederea completării şi modificării Legii salarizării unitare a personalului bugetar nr 153/2017, în sensul eliminării diminuărilor salariale care au intervenit de la 1 Ianuarie 2018 precum şi eliminarea discriminărilor şi a ierarhiilor profesionale introduse în mod arbitrar, prin anexa nr III a legii. Termenul pentru acest punct al acordului este de 30 zile.

De asemenea, părţile vor iniţia, în termen de o lună, demersurile necesare pentru adoptarea în regim de urgenţă, prin Hotărâre de Guvern, a Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Cultură", conform art. 32 din Legea nr 153/2017, şi care să includă toate funcţiile din aceste instituţii: artistice, tehnice şi administrative, inclusiv funcţiile comune.

O altă prevedere a acordului este demararea, în termen de 15, a negocierilor în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de grupuri de unităţi.

Totodată, părţile au convenit să iniţieze demersurile pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi să iniţieze demersurile pentru reorganizarea sistemului de subordonare şi finanţare a instituţiilor de cultură, în 30 zile.

Acordul mai prevede realizarea tuturor demersurilor necesare pentru redeschiderea sălii de spectacole a Teatrului Naţional de Operetă şi Muzical "Ion Dacian" din Bdul. Octavian Goga nr. 1.

Alte două articole ale acordului prevăd iniţierea demersurilor necesare pentru deblocarea, prin memorandum depus la Guvern, a posturilor vacante din instituţiile de cultură şi mass-media (termen 30 de zile) şi identificarea şi implicarea instituţiilor din cultură şi mass-media în care Federaţia FAIR-MediaSind are organizaţii afiliate, în proiectele şi programele Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, privind rolul culturii în dezvoltarea societăţii, în programe de formare profesională şi proiecte europene destinate angajaţilor şi angajatorilor din Cultură şi Mass-Media (termen permanent).

Pe durata acordului, FAIR-MediaSind s-a obligat să suspende acţiunile de protest programate. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de un an de la data semnării, cu posibilitatea de prelungire.

"FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă din sectorul Cultură şi Mass-Media, va urmări ca toate punctele din Acord să fie finalizate în termenele negociate, pentru ca problemele tuturor celor care lucrează în acest important domeniu de activitate să fie soluţionate. Totodată, FAIR-MediaSind mulţumeşte tuturor membrilor care au dovedit curaj, semnând pentru declanşarea grevei generale în sectorul Cultură şi Mass-Media. Ne folosim de acest prilej pentru a mulţumi tuturor organizaţiilor afiliate care, încă odată, au dat dovadă de solidaritate. Trebuie să remarcăm faptul că este pentru prima data când angajaţii din cultură s-au solidarizat cu cei din mass-media pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. În cazul în care Acordul nu va fi respectat, conflictul va fi redeschis", se menţionează în comunicat.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a încheiat vineri un acord de colaborare cu Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, în vederea identificării soluţiilor care să răspundă la problemele din domeniul culturii semnalate de organizaţiile sindicale, federaţia obligându-se să suspende acţiunile de protest programate.

"În urma întâlnirilor din ultimele săptămâni, vineri, 18 mai 2018, când totodată celebrăm Ziua Internaţională a Muzeelor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin ministrul George Ivaşcu, şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate "Cultură şi mass-media", prin preşedintele Leonard Pădureţ şi preşedintele executiv Cristinel Godinac, au semnat un acord de colaborare, în vederea identificării soluţiilor care să răspundă la problemele din domeniul culturii semnalate de organizaţiile sindicale", a informat MCIN, printr-un comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ