FAO: Prețurile alimentelor au crescut cu 3,9% în luna octombrie din cauza condițiilor meteo

| 05 noi, 21:28

Indicele prețurilor produselor alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a crescut în luna octombrie din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar cu toate acestea rămâne sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, a anunțat joi FAO, transmite Reuters.

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna octombrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 162 puncte, în creștere față de 155,9 puncte în luna septembrie. FAO a precizat că aceasta a fost cea mai mare creștere înregistrată după luna iulie 2012, chiar dacă prețurile la alimente erau în luna octombrie 2015 cu 16% mai mici decât în luna octombrie 2014.

Creșterea din luna octombrie s-a datorat în principal majorării cu 17,2% a prețului la zahăr, pe fondul îngrijorărilor că ploile abundente vor afecta principalele regiuni unde se cultivă trestia de zahăr în Brazilia, primul producător mondial de zahăr. Prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 6,2% comparativ cu luna septembrie, pe fondul temerilor că fenomenul El Nino va afecta livrările de ulei de palmier ale Indoneziei în 2016.

În paralel, FAO și-a redus estimările cu privire la producția mondială de cereale în 2015 până la 2,530 miliarde de tone, de la 2,534 miliarde tone cât estima în luna septembrie. 'Jumătate din revizuire reflectă perspectivele mai slabe privind recoltele de porumb din India și Ucraina, în principal din cauza condițiilor meteo nefavorabile', se arată în comunicatul FAO.

În schimb, FAO și-a îmbunătățit estimările privind recolta mondială de grâu în sezonul 2015/2016 până la 736,2 milioane tone, de la 734,8 milioane tone cât estima anterior, adăugând că principalul motiv al revizuirii fiind recolta peste așteptări din Uniunea Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ