Marile DOSARE ale lui TRAIAN BĂSESCU

| 22 ian, 09:22

În cele două mandate de preşedinte, numele lui Traian Băsescu a apărut în 68 de dosare penale. În prezent, cele mai multe dintre cauze au fost închise. După terminarea mandatului, Băsescu poate fi anchetat ca orice om obişnuit, în cele câteva dosare penale care sunt active.

Potrivit Parchetului General, cele mai multe dosare sunt înregistrate la DIICOT.

La sfârşitul anului trecut, procurorii Parchetului General au reluat urmărirea penală în dosarul în care senatoarea PSD Gabriela Firea l-a acuzat pe Traian Basescu de şantaj.

Ancheta în acest dosar fusese suspendată, pentru că în momentul în care a fost depusă plângerea penală, fostul preşedinte beneficia de imunitate.

Dosarele penale în care apare numele lui Traian Băsescu

1. Scandalul Gabriela Firea - Traian Băsescu

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte a spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie". Băsescu o indemna pe Firea "să stea în banca ei şi să se ocupe de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. S-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu este atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu. Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj. Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj în urma plângerii  împotriva lui Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele avea imunitate.

La sfârşitul anului trecut, dosarul de şantaj a fost redeschis de procurorii Parchetului instanţei supreme, întrucât fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate, din data de 22 decembrie 2014.

2. Dosarul "NANA"

Dosarul Nana se referă la cumpărarea unui teren din comuna cu același nume de către Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, cu un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

În 16 aprilie 2014, procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale în dosarul terenului de la Nana al preşedintelui Traian Băsescu, în urma sesizării transmise de Corpul de Control al prim-ministrului.

Citeşte şi: Lovitură de teatru în războiul Bercea-Băsescu. DECIZIA îl vizează pe fostul preşedinte Traian Băsescu

3.  Dosarul "FLOTA". Prejudiciul statului român, peste 11.000 de miliarde de lei

Cel mai cunoscut dosar în care apare numele lui Traian Băsescu este “Flota”. Băsescu este acuzat, alături de alte câteva zeci de persoane, de prejudicierea statului român cu peste 11.000 de miliarde de lei, după vânzarea a 16 nave din flota maritimă românească, în perioada 1991 – 2000. Traian Băsescu a fost trimis în judecată în acest dosar, dar cauza s-a suspendat după ce acesta a devenit președinte.  Fostul preşedinte mai este acuzat de abuz în serviciu în formă calificată și continuată, fals în înscrisuri, delapidare cu consecințe deosebit de grave, toate în concurs. După lege, faptele s-ar prescrie în 2015. Totuși, pentru anii în care Băsescu a ocupat funcția de președinte, dosarul a fost suspendat, și prescripția la fel. Astfel, instanța poate decide să adauge la termenul de prescripție specială perioada în care dosarul a fost suspendat ca urmare a imunității conferite de funcția de președinte. Cert este că Traian Băsescu riscă ani grei de detenție, în condițiile  în care doar pentru delapidare pedeapsa este cuprinsă între 10 și 20 de ani. Băsescu a fost implicat în dosar ca ministru al Transporturilor.

În noiembrie 2014, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, declara, că o posibilă redeschidere a dosarului "Flota" "va fi avută în vedere", precizând că vor fi numeroase persoane care vor face "fel şi fel de solicitări". Şeful Ministerului Public adăuga că aceste analize vor fi făcute în baza probelor şi pe baza dispoziţiilor Codului de procedură penală.

4. Dosarul " Casa din Mihăileanu"

„Casa din Mihăileanu” este un alt dosar în care Traian Băsescu poate fi pus sub urmărire penală, trimis în judecată și chiar condamnat, pentru fals, uz de fals și abuz în serviciu. Cauza este una mai veche și privește modul ilegal în care acesta a intrat în posesia unei locuințe, în perioada în care era primar general al Capitalei. În 2002,  edilul Traian Băsescu a primit de la Administrația Fondului Imobiliar din Primăria Capitalei o vilă situată pe strada Mihăileanu nr. 2, de 369 mp. Băsescu nu avea dreptul să beneficieze de o repartiție de la stat, în condițiile în care mai primise o casă în Constanța, iar în momentul în care i s-a dat vila din Mihăileanu, fostul președinte era chiriaș într-o casă administrată de RAAPPS. O altă neregulă a fost comisă în februarie 2003, când Traian Băsescu a cumpărat casa din Mihăileanu, în baza Legii 112. Acesta  interzice însă, cât se poate de clar, cumpărarea unei locuințe de către un chiriaș care are sau a avut și a înstrăinat o altă locuință.  În octombrie 2002, acesta devenise proprietarul unei vile din Otopeni, pe care i-a donat-o fiicei sale, Ioana, o lună mai târziu.

5. Dosarul "Căşuneanu"

Traian Băsescu mai are un motiv de îngrijorare. Este vorba despre dosarul în care a fost cercetat pentru spălare de bani, dar care a fost suspendat, după ce a devenit președinte. Cauza privește tranzacțiile imobiliare suspecte pe care fostul preşedinte  le-a făcut cu omul de afaceri Costel Cășuneanu.

Astfel, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa, de 3.700 mp, cu 1,4 miliarde de lei vechi. În aceeași perioadă, Costel Cășuneanu a achiziționat, de la același proprietar, un teren tot de 3.700 de mp, situat tot în Băneasa, pentru care a achitat însă cinci miliarde de lei vechi.
Peste doi ani, Traian Băsescu i-a vândut terenul cumnatei lui Costel Cășuneanu, Gabriela Blaj, primind în schimb, 361.540 de dolari, adică aproximativ 12 miliarde de lei. În acest fel, fostul președintele  a încercat să justifice, la acea vreme, achiziționarea vilei din Otopeni, pe care ulterior i-a donat-o fiicei sale, Ioana. Băsescu a cumpărat casa din Otopeni la o săptămână de la tranzacția cu Cășuneanu, cu 280.000 de dolari, însă nu a plătit-o cu banii primiți de la omul de afaceri.
La doi ani după ce a cumpărat terenul de la Traian Băsescu, mai exact în 2006, Gabriela Blaj i-a vândut cei 3.700 de metri pătrați lui Costel Cășuneanu, pentru 361.540 de dolari, adică aceeași sumă pe care o primise de la șeful statului. Peste un alt an, Cășuneanu a unit cele două parcele, pe care le-a vândut apoi unui dezvoltator imobiliar contra a 8 milioane de euro.

Dosarul de spălare de bani a fost suspendat după ce Traian Băsescu a devenit președinte al României, dar, acum, poate fi reluat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ