Fenechiu va propune Guvernului recapitalizarea CFR Călători, prin credit sau privatizare

| 03 iul, 2013

Recapitalizarea CFR Călători, prin credit sau privatizare şi readucerea subvenţiei la valoarea din 2011 reprezintă două dintre soluţiile pe care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, le va propune Guvernului pentru redresarea companiei.

Şeful de la Transporturi a atras atenţia, într-o conferinţă de presă, asupra situaţiei proaste în care se găseşte CFR Călători şi care, în opinia sa, este similară cu cea a CFR Marfă.

"Situaţia companiei este una foarte proastă, datoriile ei sunt uriaşe, din activitatea proprie compania sub nicio formă nu poate fi revitalizată. Suntem într-o situaţie asemănătoare cu cea care a fost la CFR Marfă. Dacă mă întrebaţi, va trebui să găsim o soluţie de ajutor financiar pentru CFR Călători", a spus Fenechiu.

Propunerile cu care acesta va veni în faţa Guvernului vizează readucerea subvenţiei la valoarea din 2011, plata facilităţilor restante către CFR Călători şi o recapitalizare a acestei companii, potrivit strategiei de redresare a companiei.

"Sunt soluţiile pe care le voi propune Guvernului în această vară, pentru că trebuie să luăm o decizie pe termen mediu şi lung pentru această companie. Dacă nu există soluţii în buget pentru recapitalizare, voi propune un credit pentru această companie, pentru a o aduce pe linia de plutire, în paralel cu eficientizarea activităţii. Eficientizarea activităţii, deocamdată, din cauză că nu avem posibilitatea achiziţionării unor rame performante, va însemna doar ieşirea de pe secţiile pe care avem cele mai mari pierderi", a subliniat ministrul Transporturilor. 

Ulterior, a precizat el, sunt două variante: fie o recapitalizare în 2104, împreună cu accesarea unor fonduri europene pentru achiziţionarea unor rame performante, fie găsirea unei soluţii de recapitalizare sau asociere.

"Cu capitalizare privată a acestei companii", a adăugat acesta. Totalul subvenţiei depăşeşte 900 de milioane de lei, din care 80% este pe tren kilometru, iar 20% pe călător km. 

"Până acum, a fost 100% pe tren kilometru. La venirea mea în Guvern, am făcut această modificare ce corespunde cerinţelor Comisiei Europene şi instituţiilor financiare internaţionale. Nu am vrut să introduc o proporţie mai mare de 20% pe călător km, pentru că am vrut să văd ce se întâmplă. Rezultatul este că nu se întâmplă mare lucru. Nici pentru stat, nici pentru companii. Sunt cam aceleaşi valori", a mai spus Relu Fenechiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ