Finanţele plătesc dobânzi de 4 ori mai mari pentru a se împrumuta. Care e motivul

| 01 oct, 11:19

Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi de 2-4 ori mai mari pentru a se împrumuta

Guvernul României nu doar că se împrumută mai mult decât în anii trecuţi, dar se împrumută şi la costuri mult mai mari.

Randamentele la titlurile de stat, adică dobânda efectiv plătită, au scăzut uşor în septembrie 2018 pentru scadenţa de până în cinci ani, dar dobânzile sunt în continuare de 2-4 ori mai mari decât cele din 2017.

La titlurile pe termen scurt, de 6 luni - 1 an, randamentele au fost în sep­tem­brie de patru ori mai mari faţă de 2017, în timp ce pentru sca­denţele de 3-5 ani dobânzile s-au dublat.

Randa­mentele se situau în septembrie 2018 între 2,9% şi 5,2% pentru matu­ri­tăţile cuprinse între 6 luni şi 15 ani. Odată cu creşterea infla­ţi­ei şi do­bânzile pe care trebuie să le plă­tească Finanţele ca să facă rost de bani au crescut, scrie Ziarul Financiar.

Inflaţia, care în ultimii doi-trei ani a scăzut con­stant, ajungân­du-se chiar la defla­ţie, a re­venit pe un trend puternic de creş­tere, ajungând la 5%. Ca reacţie, do­bân­zile de pe piaţa interbancară şi cele plătite de Finanţe pentru a atrage îm­pru­muturile necesa­re asigurării fi­nan­ţării bugetului de stat şi rosto­go­lirii datoriei au crescut semnificativ.

Liderii PSD i-au cerut socoteală guver­natorului BNR Mugur Isărescu pentru această creştere a dobânzii de referinţă, dar şi a inflaţiei, stabilitatea preţurilor fiind obiectivul BNR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ