Florin Iordache, la preluarea mandatului la Justiţie: Întărirea statului de drept, prioritară

| 05 ian, 10:04

Florin Iordache, noul ministru al Justiţiei, a declarat, joi, la preluarea mandatului de la Raluca Prună, că întărirea statului de drept şi creşterea încrederii cetăţeanului în actul de justiţie sunt prioritare. Iordache declara miercuri că o lege a amnistiei şi graţierii este de bun augur.

"Priorităţi sunt întărirea statului de drept şi creşterea încrederii cetăţeanului în actul de justiţie. Cea mai importantă este încrederea cetăţeanului în actul de justiţie corect, cu respectarea legii", a declarat Florin Iordache, joi, la preluarea mandatului de ministru al Justiţiei.

În legătură cu înregistrarea în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu, Iordache a declarat că va analiza dacă se impune sesizarea inspecţiei judiciare.

Florin Iordache a ajuns joi, în jurul orei 9.00, la Ministerul Justiţiei. Anterior, la sediul instituţiei a ajuns Raluca Prună, fostul ministru, pentru predarea mandatului.

"Sunt foarte încântată, cred ca am făcut un mandat destul de bun pentru un timp foarte scurt. Am făczt multe lucruri, am lăsat şi multe lucruri nefăcute că nu am avut timp. De exemplu, am pregătit tot anul trecut un pachet de legi ale justiţiei care modifică legile din 2004, cele trei legi, pachetul pe justiţie. L-am făcut printr-o largă consultare, am discutat cu asociaţiile de magistraţi. Erau proiecte de lege, nu am reuşit să le depunem în Parlament, cred că este corect să le lăsăm acestui Guvern. Eu am nădejdea că ele vor fi depuse în Parlament şi adoptate", a declarat fostul ministru.

Florin Iordache le-a prezentat parlamentarilor jurişti, miercuri, câteva obiective pe care le are în fruntea Ministerului Justiţiei, acesta precizând că va propune premierului o revizuire a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precizând şi că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor după model european. În ceea ce priveşte ajustarea codului penal şi a celui de procedura penală, Raluca Prună a declarat că nu s-ar impune decât în condiţiile unor decizii ale CCR.

"Cred că am avut destule decizii ale Curţii Constituţionale, am pus în acord această legislaţie nu de mult, la jumătatea anului trecut, cu deciziile curţii, eu cred că nu mai sunt lucruri care să necesită măsuri urgente dar rămâne de văzut. Dacă curtea va constata că o altă prevedere e neconstituţională, evident că va trebui modificată prevederea respectivă", a precizat Prună.

Fostul ministru a declarat că de la 1 februarie îşi va relua postul de la Bruxelles. Raluca Prună nu a dorit să-i dea sfaturi noului ministru, însă a transmis un mesaj magistraţilor.

"Nu îmi permit eu să am recomandări pentru noul ministru care este om politic şi este mai în măsură decât mine să ştie ce are de făcut. Am o recomandare pentru magistratura română , să nu uite că multă lume îşi pune speranţa că este o magistratură matură. Eu sper că ceea ce s-a construit în cel puţin 12 ani, din 2004, nu se va pierde şi că de acum încolo nu vom face decât să consilidăm", a mai declarat fostul ministru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ