FMI: Disputele comerciale pot afecta încrederea şi investiţiile la nivel global

| 23 apr, 16:24

Cel mai mare pericol provocat de disputa dintre SUA şi China este ameninţarea la adresa încrederii şi a investiţiilor la nivel global, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmit AFP, Reuters şi Bloomberg News

Ameninţările celor mai mari economii mondiale legate de introducerea unor taxe vamale vor avea un impact modest asupra economiei globale, dar ar putea provoca incertitudini care să blocheze investiţiile - unul din motoarele cheie ale creşterii PIB-ului mondial, a explicat Lagarde, la o conferinţă de presă la Washington, unde se desfăşoară întâlnirea de primăvară a FMI şi a Băncii Mondiale.

"Actualul impact asupra creşterii nu este foarte substanţial, dacă ne referim la cifrele privind PIB-ul. Cel mai sever impact îl reprezintă distrugerea încrederii", a afirmat şeful FMI, adăugând: "Când investitorii nu ştiu condiţiile în care pot face comerţ, când nu ştiu cum să-şi organizeze lanţul de aprovizionare, ei nu sunt dispuşi să facă investiţii".

Tensiunile comerciale vor fi un subiect cheie al discuţiilor în rândul membrilor guvernelor, miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale care participă la întâlnirea de primăvară a FMI şi a Băncii Mondiale.

"Investiţiile şi comerţul sunt cele două motoare de creştere care în cele din urmă au revenit pe creştere. Nu vrem să afectăm aceste evoluţii", a afirmat şeful FMI.

Lagarde a subliniat că în cazul în care taxele vamale intră în vigoare va fi afectată încrederea oamenilor de afaceri din întreaga lume, deoarece lanţurile de aprovizionare sunt interconectate pe plan global.

Spectrul unui război comercial între primele două economii ale lumii s-a agravat în ultimele săptămâni, după ce Washingtonul a ameninţat că va impune tarife vamale suplimentare pentru importuri chineze în valoare de 150 de miliarde de dolari, în timp ce Beijingul a reacţionat prin represalii similare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ