FMI: Italia trebuie să depună mai multe eforturi pentru reducerea creditelor neperformante

| 06 oct, 15:15

Guvernul de la Roma a adoptat recent o serie de măsuri pentru a rezolva problema creditelor neperformante (NPL), dar aceste eforturi ar putea să nu fie suficiente pentru a întări sistemul bancar italian, se arată într-un raport al FMI, transmit ANSA şi Reuters.

Cei trei ani de recesiune cu care s-a confruntat a treia economie a zonei euro au lăsat în bilanţurile băncilor italiene credite neperformante de peste 200 miliarde de euro, iar incertitudinile privind valoarea acestor împrumuturi au afectat încrederea investitorilor. 

Recenta reformă privind insolvenţa în Italia, care introduce proceduri extrajudiciare pentru accelerarea recuperării activelor în cazurile de faliment, ar trebui extinsă pentru a acoperi creditele neperformante existente şi nu doar pe cele noi, se arată în raportul FMI. 

De asemenea, autorităţile italiene trebuie să verifice calitatea activelor băncilor mai mici, care nu sunt analizate de BCE, şi să monitorizeze acei creditori care au îndeplinit ţintele ambiţioase stabilite pentru reducerea creditelor lor neperformante, apreciază instituţia internaţională. 

Italia trebuie să găsească o soluţie la problemele cu care se confruntă băncile mai slabe "pentru a reduce presiunile asupra sectorului bancar italian" şi pentru a se asigura că este stabil sistemul de creditare şi poate sprijini economia, se arată în raportul FMI. 

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili. 

Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de 'bail-in'. 

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ