FMI renunță la ''clauza sistemică'' care a permis acordarea unui împrumut masiv Greciei

| 20 ian, 22:49

Fondul Monetar Internațional (FMI) a renunțat la excepția de la regulile sale de împrumut care permite acordarea unor împrumuturi mai mari atunci când intrarea în incapacitate de plată a unei țări amenință să provoace turbulențe în statele vecine, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, transmite Bloomberg.

Excepția fusese creată pentru finanțarea Greciei în 2010, pe fondul crizei datoriilor din zona euro.

Consiliul de Administrație al FMI a votat miercuri renunțarea la așa numita excepție sistemică, a anunțat Gerry Rice. Scopul modificării și al altor reforme care vor fi prezentate de FMI în următoarele zile este ''să regleze mai bine deciziile FMI privind împrumuturile cu vulnerabilitățile datoriilor statelor membre, evitând costurile care nu sunt necesare pentru statele membre, creditorii lor și întregul sistem'', a explicat oficialul FMI, potrivit Agerpres.

Pentru a obține un împrumut peste limita de creditare stabilită de FMI, țările trebuie să demonstreze că datoriile lor au o probabilitate ridicată de a fi sustenabile pe termen mediu. În 2010, Consiliul de Administrație al FMI a permis ca aceste condiții să fie ocolite deoarece intrarea în incapacitate de plată a Greciei amenința să provoace turbulențe pe plan global.

Schimbarea din 2010 a permis FMI să ofere Greciei un împrumut de 30 miliarde de euro, pe trei ani, cel mai mare din istorie comparativ cu cota țării în instituția financiară. La acel moment, FMI a susținut că turbulențele cauzate de Grecia ar putea amenința alte state din zona euro și băncile care dețineau obligațiuni elene.

''Clauza sistemică era probabil prea riscantă. Nu aveai niciun fel de asigurare'', a declarat Andrea Montanino, fost director FMI.

Acum, după renunțarea la această excepție, FMI va fi probabil mai agresiv în solicitarea restructurării datoriilor statelor cu un nivel ridicat al împrumuturilor, a adăugat Andrea Montanino.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ