Ford va fabrica un nou model de autovehicule la Craiova

| 26 aug, 15:08

Producătorul american de autovehicule Ford şi-a asumat investiţii suplimentare de 130 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, unde ar urma să producă un nou model de autovehicul, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va prelungi până în 2025 perioada de realizare a producţiei asumate, potrivit unui comunicat al ministerului.

"Ministerul Finanţelor Publice propune o nouă modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România SA pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova în valoare totală de 869 milioane de euro. Aceasta constă în prelungirea până la data de 31.12.2025 a perioadei de realizare a producţiei asumate de automobile, respectiv de motoare", se arată în comunicat. 

Condiţia este ca, până la finalul lui 2019, Ford să realizeze la Craiova, exclusiv din surse proprii şi fără implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investiţie suplimentară de minimum 130 de milioane de euro. Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul la Craiova şi 30 de milioane euro pentru producţia de motoare.

"Decizia de modificare a ordonanţei 109/2008 a avut la bază cuantificarea următoarelor beneficii pentru statul român pe termen mediu şi lung: securizarea continuării investiţiilor Ford la Craiova şi întărirea rolului acestor fabrici la nivelul sectorului prin introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul; menţinerea numărului de locuri de muncă, respectiv 2.700 de salariaţi cu posibilitatea suplimentării acestuia; încasarea unei contribuţii la dezvoltarea regională prin plata directă de taxe şi impozite în perioada 2014 - 2025 de aproximativ 230 de milioane de euro; un efect multiplicator în economia naţională al investiţiilor Ford în perioada 2014 - 2025 de aproximativ 30 de miliarde de dolari", mai spun reprezentanţii MFP. 

Nerealizarea de către Ford a condiţiilor asumate prin această modificare în termenul menţionat determină aplicarea unui mecanism de recuperare a ajutorului de stat care va fi plătit de Ford proporţional cu gradul de neîndeplinire. 

"Menţionăm că Ford a realizat, în perioada 2008 - 2012, investiţia asumată prin OUG nr. 109/2008, respectiv de 869,09 milioane de euro, având obligaţia de a menţine această investiţie până la 31.12.2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană a fost integral plătit de Ministerul Finanţelor Publice. Statul român urma ca până la 31.12.2017 doar să monitorizeze menţinerea investiţiei şi îndeplinirea condiţiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea de către Ford a producţiei asumate de 810 mii de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare", se precizează în comunicat. 

În cazul în care propunerea de prelungire a perioadei de realizare a volumelor nu se materializeză, Ford nu este obligată să-şi menţină investiţia de la Craiova după 31 decembrie 2017, susţine ministerul. 

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza îndeplinirea obligaţiei asumate de Ford de a realiza investiţia suplimentară de 130 de milioane de euro, precum şi obligaţia de a realiza la Craiova până în anul 2025 un număr de 810.000 de automobile şi 1,5 milioane de motoare. 

Nerealizarea uneia dintre obligaţiile asumate va determina aplicarea unui mecanism sancţionator, respectiv recuperarea de către Ministerul Finanţelor Publice a ajutorului de stat plătit companiei Ford.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ