UPDATE Fosta şefă DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată

| 15 dec, 2014

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis luni AGERPRES, Alina Bica, aflată în stare de arest preventiv, este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei (MJ) în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

În dosar, au fost deferiţi justiţiei pentru aceeaşi faptă şi alte persoane care erau în componenţa Comisiei: Crinuţa Dumitrean, preşedinte ANRP, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, şef birou în MJ, toţi sub control judiciar, şi Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupţie în altă cauză.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei Emil Nuţiu, în stare de arest preventiv, evaluator, şi Stelian Gheorghe, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, ambii pentru complicitate.

'În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian si alte persoane', se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată susţine că membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

Procurorii au constatat că aprobarea de către membrii comisiei s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.

'Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul nr. 22714/ FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului. Suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate, este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei', au reţinut anchetatorii.

Mai mult, precizează DNA, conform estimărilor parţiale întocmite de Guvern, au fost înregistrate mai mult de două milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparaţie, valoarea estimată pentru finanţarea despăgubirilor vizate de aceste legi, ridicându-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnări ale Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi chiar pronunţarea hotărârii pilot Maria Atanasiu vs. România, în anul 2012, din cauza unor accentuate întârzieri în soluţionarea cererilor de despăgubire.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata echivalentului sumei de aproximativ 62 milioane euro.

În vederea recuperării prejudiciului de aproximativ 62 milioane euro s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând inculpaţilor: Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Stelian Gheorghe şi Emil Nuţiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii au solicitat instanţei menţinerea măsurilor preventive dispuse în cazul inculpaţilor, dar şi cea a sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi sumelor de bani aparţinând acestora.

Tag-uri: alina bica, DIICOT, DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 dec, 2014
Maria
anunt
Viata ta e rezultatul deciziilor tale!Daca nu iti place viata ta,IA DECIZII MAI BUNE!
Succesul se ascunde in ambitia de a nu renunta!
Studioul de videochat AriaStudio este unul din putinele locuri de munca din Constanta unde poti castiga ca si model un salariu mediu de 1.000-4000 $/luna si, in acelasi timp putand sa iti faci singura programul.
Aspectul fizic nu este foarte important!Seriozitatea ,perseverenta si implicarea sunt secretele modelelor de succes.
Iti asiguram training profesional,aparatura de ultima generatie,sedinte foto,mediu de lucru placut,conditii excelente de munca.Seriozitate si confidentialitate. . Suntem singurul studio de videochat din Constanta ce iti respecta intimitatatea,intreaga echipa fiind formata din personal feminin.
Bonusuri si premii in functie de performante.
[email protected]
www.ariastudio.ro
MARIA-0721133353

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ