DNA: Un şef al RATB a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă

| 15 dec, 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie  l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radu-Viorel Jianu, fost şef al Serviciului Logistic din cadrul Regiei Autonome de Transporturi Bucureşti (RATB), pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Au fost deferiţi justiţiei Marian Brebeanu şi Mehmet Gani Kiyak, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, aflaţi sub control judiciar, şi Florian Cociu, Florin Feraru, Virgil Papan şi Vasile Minea, administratori de firme, pentru mărturie mincinoasă.

"În septembrie 2011, în contextul organizării unei licitaţii pentru vânzarea unor mijloace de transport în vederea valorificării ca deşeuri, Radu-Viorel Jianu, în calitate de şef al Serviciului Logistic, a pretins de la inculpaţii Brebeanu şi Kiyak suma de 60.000 USD, plătibilă în mai multe tranşe, pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de 'evaluare pentru vânzarea prin negociere directă' din RATB, în scopul atribuirii contractului respectiv, către două firme administrate de aceştia', se arată în comunicat.

DNA precizează că aceşti bani, reprezentând 30 USD/tonă de metal, la o cantitate de minimum 2.000 tone de deşeuri, ce urmau să rezulte din valorificarea şi dezmembrarea unui număr de 232 vehicule casate, au fost ceruţi de Radu Jianu pentru ca firmele celorlalţi doi inculpaţi să câştige licitaţia respectivă.

'În prealabil, cei doi au stabilit cu Radu Jianu ca acea cantitate de deşeuri ce urma a fi evidenţiată scriptic să fie doar de 1.400 tone, restul până la 2.000 tone urmând a fi însuşit de cele două firme câştigătoare. Concret, în intervalul noiembrie 2011 - mai 2012, în baza înţelegerii iniţiale, inculpatul Jianu a primit direct sau indirect, printr-un intermediar, 173.000 lei (în patru tranşe de câte: 80.000 lei, 33.000 lei, 40.000 lei şi 20.000 lei). Din aceste sume de bani, cel puţin două tranşe au fost date şi în considerarea necesităţii încheierii unui act adiţional, la acelaşi contract', susţin procurorii.

Sursa citată menţionează că pentru a retrage din casieriile firmelor sumele menţionate, inculpaţii Brebeanu şi Kiyak au creat un circuit financiar fictiv, folosindu-se de firmele administrate în drept de inculpaţii Cociu, Feraru, Papan şi Minea, pe care de fapt le controlau tot ei.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile ce aparţin inculpaţilor Jianu şi Brebeanu, precum şi asupra unor sume de bani ridicate de la cei doi asociaţi.


Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Tag-uri: DNA, RATB
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ