Foştii directori ai UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost reţinuţi

| 18 dec, 2013

Procurorii anticorupţie din Timişoara au dispus reţinerea lui Adrian Chebuţiu (foto), fost preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa SA, şi a lui Adrian Preda, fost director executiv la aceeaşi societate, urmând a fi prezentaţi miercuri cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Timiş.

Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu de aproximativ 50 milioane de lei şi foloase nelegitime infracţionale către sine sau către societăţile controlate în valoare de peste 16,4 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în perioada 2005 - 2010, cei doi au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de către învinuita Laurei Simona Truţi (fostă Sînea), faţă de care procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

În perioada august 2009 - noiembrie 2010, Chebuţiu şi Preda au dispus cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cuantum de peste 13 milioane lei.

DNA precizează că cei doi directori au dispus ca suma de aproximativ 2,3 milioane lei, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009 - septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia contrar prevederilor legale, fiind cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătăţii.

Inculpatul Chebuţiu, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (în calitate de beneficiar) cu SC Ac Management SA (în calitate de prestator), societate la care acesta era iniţial asociat unic, iar ulterior persoană direct interesată.

'Pentru a ascunde interesul personal al firmei, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de către învinuita Truţi, cât şi de către alte persoane. În acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa de peste 27,3 milioane lei.
Din acest total încasat de firmă de la UCM Reşiţa, suma de 16 milioane de lei a fost direcţionată ca folos la firmele deţinute şi controlate de inculpaţii Chebuţiu şi Preda, printre care şi Kmobil SRL Timişoara şi A&D Management SRL Timişoara, administrate de cei doi', arată DNA.

În 23 decembrie 2008 a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa - reprezentată de Chebuţiu şi AC Management- reprezentată de Truţi, având ca obiect teren şi construcţii 'Debarcader Văliug' pentru suma de peste 2,3 milioane lei, fiind utilizate ca modalităţi de plată diferite compensări.

'Prin această modalitate, UCM Reşiţa a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug. Ulterior, pentru a disimula originea ilicită a achiziţiei, Adrian Chebuţiu a înfiinţat o nouă societate (al cărei administrator era soţia sa). Prin intermediul societăţii nou create, SC Ac Management şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social. Pentru a ascunde originea ilicită a activului, Chebuţiu a cesionat părţile sociale ale acestei firme în favoarea unor societăţi reprezentate tot de el însuşi şi soţia sa. Prin această operaţiune, Adrian Chebuţiu şi SC Ac Management au supus procesului de spălare a banilor suma de peste 2,3 milioane lei', susţine sursa citată.

În 4 mai 2006, UCM Reşiţa SA, deţinând în proprietate reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel şi Mociur), a cedat sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani, printr-un contract de comodat, această reţea către UCM Energy SRL.

'După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, firma a procedat la facturarea către UCM Reşiţa SA a distribuţiei/transportului de energie electrică în cuantum de peste 6,5 milioane lei, cu toate că această reţea se afla în proprietatea UCM Reşiţa SA. Totodată, inculpatul Chebuţiu, reprezentant al UCM Reşiţa, a încheiat contracte cu diferite societăţi comerciale pentru care au fost efectuate plăţile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parţial, nereprezentând utilitate şi interes pentru UCM Reşiţa. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societăţii UCM Reşiţa', se mai spune în comunicat.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, iar la instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ