Premierul Dacian Cioloş, prin ochii fostului diriginte

| 11 noi, 15:29

Szanto Alexandru, fostul diriginte din perioada când Dacian Cioloș a studiat horticultura la Liceul Tehnologic "Ioan Ossian" din Șimleu Silvaniei, spune că actualul premier desemnat a fost cel mai bun elev din cele șase clase existente la vremea respectivă în generația sa, el fiind și unul din liderii clasei și un elev de încredere al dascălului.

Pe fostul dascăl l-am găsit acasă, pe strada Simion Bărnuțiu din Șimleu Silvaniei, nu departe de liceul unde a predat. Pensionat anticipat acum cinci ani, profesorul Szanto Alexandru a acceptat cu plăcere să vorbească despre fostul său elev. El este cel care i-a fost diriginte și profesor la mai multe materii celui desemnat marți ca premier de președintele Klaus Iohannis, în perioada când Dacian Cioloș, a cărei familia locuia la Zalău, era "intern", adică studia și locuia la internatul fostului Liceu Agricol din orașul de la poalele Măgurii. Deși i-au trecut multe generații prin mână, fostul diriginte și-l amintește pe Dacian, pentru că acesta a fost cel mai bun din generația lui și, mai mult, un sprijin pe care dascălul putea conta cu încredere ori de câte ori avea nevoie.

"Dacă rețin bine, el a terminat la noi horticultura. I-am fost profesor și diriginte patru ani. Din șase clase câte au fost în generația lui, a fost cel mai bun elev. A terminat primul din cele șase clase la bacalaureat. Era elev intern, adică locuia în internat, pentru că părinții trăiau în Zalău. Vineri după-masa mergea acasă, iar luni dimineața venea la ore. Niciodată n-a absentat, nicio oră. Niciodată în patru ani și i-am predat cel puțin patru obiecte. A fost un elev minunat. (...) A fost și într-o clasă deosebită. La vremea respectivă veneau la noi la liceu elevi din Cluj Napoca, din Bistrița Năsăud, din Satu Mare, Sălaj, Maramureș. A fost un nivel de competență extraordinar de bun, dar au fost și elevi foarte bine selectați. Cei care veneau la noi își doreau să ajungă meseriași foarte buni", a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Szanto Alexandru.

CITEŞTE ŞI Soţia noului premier Dacian Cioloş, ACUZE GRAVE la adresa României

Fostul diriginte își amintește și că îl punea pe Dacian Cioloș responsabil peste colegi în momentele când era nevoit să vină la Zalău, la Inspectoratul Școlar.

Un moment pe care dascălul pensionar îl rememorează cu plăcere este banchetul de la finalul clasei a XII-a, petrecere care trebuia să fie mai sobră în perioada comunistă, fără excese, iar Dacian a fost și în acest caz unul din elevii pe care dirigintele s-a bazat ca lucrurile să nu ia o întorsătură neplăcută.

"Puteți să îmi faceți o fotografie cu un trandafir? E pentru Dacian, poate o vede și el, că știu ca îi plăceau florile", spune, la plecare, Szanto Alexandru.

La câteva sute de metri de casa fostului diriginte se ridică impunătoarea clădire a Liceul Tehnologic "Ioan Ossian" din Șimleu Silvaniei, unde a învățat, timp de patru ani, Dacian Cioloș. Dintre dascălii de la vremea respectivă, doar Sallay Carol, profesor de biologie, mai lucrează și în prezent.

"Și el este la pensie, dar pentru că este pasionat de ceea ce face, l-a chemat pentru a preda în continuare", afirmă Viorela Chesăuan, directoarea liceului.

CITEŞTE ŞI Adrian Năstase, despre noul premier Cioloş: PSD va descoperi cu uimire..

Și Sallay Carol are doar cuvinte de laudă despre premierul desemnat. "Chiar cu riscul de a spune niște lucruri prin filtrul amintirilor, pot să afirm că era un elev cu picioarele pe pământ, care nu crea valuri în rândul colegilor, cum se întâmplă de obicei la vârsta adolescenței. S-a implicat în activitatea organizatorică a școlii, și asta înseamnă că avea relații bune și cu cadrele didactice și cu elevii, cu colegii lui. Modul diplomatic în care aborda problemele se contura încă de pe vremea respectivă", precizează acesta.

Pe unul din pereții de pe holul liceului, un "panou de onoare" amintește personalitățile care, de-a lungul timpului, au studiat aici. În capul listei, chiar Dacian Cioloș, menționat cu funcția de comisar european.

Înainte de a ajunge la liceu, viața lui Dacian Cioloș sau mai exact copilăria lui este legată de satul Pericei și de bunicul din partea mamei, care locuiește încă aici. O postare din luna august, de pe contul său de Facebook, subliniază acest fapt "Acasă, la țară, alături de cel care mi-a inspirat copilăria și devenirea — Bunicul", spune Dacian Cioloș despre poza care îl înfățișează alături de bunicul său.

"Acea postare cu o poză dintr-un lan de grâu e făcută în grădina bunicului său, unde au fost cândva serele pentru legumicultură. Acum bunicul fiind de 80 de ani, nu mai poate să facă legumicultură și a fost semănat grâu", spune Bocidai Csaba, primarul comunei Pericei.

Edilul comunei renumită pentru ceapa ce se produce aici confirmă și el legătura puternică pe care Cioloș încă o are cu locurile natale.

"Spre surprinderea noastră, când la invitația eurodeputatului Winkler am prezentat gastronomia și ceapa de Pericei în Parlamentul European, și dânsul a făcut o invitație specială europarlamentarilor că e din satul său natal. Nu ne-a anunțat înainte și chiar ne-a întrebat dacă ne-a plăcut surpriza. A fost plăcut să văd că nu a uitat localitatea unde a copilărit și de unde a luat foarte multe. Este legat de glie, de comunitatea noastră, îl interesează soarta comunității", precizează primarul.

CITEŞTE ŞI Lista cu miniștri din Cabinetul lui Dacian Cioloș (SURSE)

Boncidai Csaba reamintește că în cazul confirmării sale în funcție, Cioloș ar fi al doilea premier pe care îl dă comuna, după Iuliu Maniu, originar din localitatea Bădăcin.

"În ultima sută de ani comuna a dat doi prim miniștri. Sperăm să nu aibă soarta domnului Maniu. Doamne ajută! Poate că va aduce o tentă nouă în politică, un pragmatism. Eu așa îl cunosc din întâlnirile pe care le-am avut până acum, ca un om foarte calculat, pragmatic, nu vorbește mult, ceea ce promite încearcă să facă și are viziune. Vrea mai mult, mai bine. Chiar acum două săptămâni m-am întâlnit cu dânsul în biroul meu de la primărie și urma să mai avem o întâlnire luna aceasta, pentru a vorbi despre strategia de dezvoltare a comunei. (...) Vrea să fie înconjurat de oameni care au idei. De asemenea oameni avem nevoie: cei care au idei, cei care nu bat pasul pe loc, cei care reușesc să se adapteze foarte repede, să vadă ce lipsește societății, să cunoască modul în care ajungem la rezultate bune. (...) Eu trăiesc cu speranța că dânsul va folosi experiența acumulată în străinătate. Mai ales ca și comisar european, a avut posibilitatea să vadă și în spatele paravanelor, deci nu numai ceea ce se expune", a precizat, pentru AGERPRES, primarul din Pericei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ