Fostul preşedinte al CJ Botoşani a contestat măsura arestării preventive

| 25 mar, 09:35

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, care a fost arestat preventiv, miercuri, pentru trafic de influenţă, a contestat mandatul emis de magistraţii Tribunalul Suceava, potrivit portal.just.ro.

Ţurcanu a înregistrat, joi, contestaţia, aceasta urmând a fi judecată, săptămâna viitoare, la Curtea de Apel Suceava. 

Fostul şef al CJ Botoşani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au dispus, marţi, punerea în mişcare a acţiunii penale pentru trafic de influenţă. Acesta este acuzat că, în perioada iunie 2013- septembrie 2014, în calitate de preşedinte al CJ Botoşani, a pretins şi primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru al familiei sale, situat în municipiul Botoşani. 

Banii şi foloasele materiale provin de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell's Floor SRL, Omniutil SRL şi Tino Unitrans SRL. 

Acesta a construit casa, beciul, gardul, fosa septică, reţeaua de apă şi canalizare şi a executat lucrări de finisaje, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termice, lucrări care se ridică la peste 272.000 de lei. 

La aceste cheltuieli se adaugă şi cele privind achiziţionarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar şi perdele şi o canapea. 

În schimbul execuţiei lucrărilor, Ţurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că îşi va folosi influenţa dată de ascendentul funcţiei pe care o deţine, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani şi din cadrul primăriilor Avrămeni şi Dîngeni, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri către firmele Omniutil SRL şi Tino Unitrans SRL, precum şi efectuarea cu celeritate a plăţilor aferente acelor contracte. 

De asemenea, Ţurcanu i-a promis lui Bîrsan că are influenţă şi că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitaţie, funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani cu atribuţii în materia achiziţiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma Cornell's Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca şi subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câştigarea licitaţiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuţie lucrări a căror finanţare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local, CJ având calitatea de autoritate contractantă. 

Procurorii DNA au dispus, tot marţi, şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Marcel Bîrsan, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ