Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, rămâne în arest preventiv

| 13 apr, 19:23

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, rămâne în arest preventiv, potrivit unei sentinţe definitive emise, miercuri, de magistraţii Curţii de Apel Suceava, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Ţurcanu a solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu, însă atât magistraţii Tribunalului Suceava, cât şi cei ai Curţii de Apel Suceava au respins cererea acestuia. 

Fostul şef al CJ Botoşani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care l-au acuzat că, în perioada iunie 2013 - septembrie 2014, în calitate de preşedinte al CJ, a pretins şi primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia lui Florin Ţurcanu, situat în municipiul Botoşani. 

Banii şi foloasele materiale provin de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell's Floor SRL, Omniutil SRL şi Tino Unitrans SRL. Acesta a construit casa, beciul, gardul, fosa septică, reţeaua de apă şi canalizare şi a executat lucrări de finisaje, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termice, lucrări care se ridică la peste 272.000 de lei. La aceste cheltuieli se adaugă şi cele privind achiziţionarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar şi perdele şi o canapea. 

În schimbul execuţiei lucrărilor, Ţurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că îşi va folosi influenţa dată de ascendentul funcţiei pe care o deţine, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani şi din cadrul primăriilor Avrămeni şi Dîngeni, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri către firmele Omniutil SRL şi Tino Unitrans SRL, precum şi efectuarea cu celeritate a plăţilor aferente acelor contracte. 

De asemenea, conform DNA, Ţurcanu i-a promis lui Bîrsan că are influenţă şi că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitaţie, funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani cu atribuţii în materia achiziţiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma Cornell's Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca şi subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câştigarea licitaţiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuţie lucrări a căror finanţare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local, CJ având calitatea de autoritate contractantă. 

Florin Ţurcanu, dar şi socrul acestuia au fost trimişi, miercuri, în judecată, dosarul urmând să fie înregistrat la Tribunalul Botoşani. Ţurcanu va fi judecat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşcă, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ