Fostul prim-procuror Tomiţă Neagu, condamnat la cinci ani de închisoare

| 10 ian, 2014

Fostul prim-procuror Tomiţă Neagu a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare pentru luare de mită.

Procurorii anticorupţie au dispus, pe 17 aprilie 2013, trimiterea în judecată a fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu Tomiţă Ionuţ Neagu şi a soţiei sale, pentru infracţiuni de corupţie. Fostul prim-procuror a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, notează Agerpres.

Decizia poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Potrivit DNA, în sarcina lui Tomiţă Neagu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în prezent suspendat, au fost reţinute: două infracţiuni de luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual, în formă continuată, spălare de bani, fals în declaraţii, în formă continuată.

Soţia sa, Olimpia Neagu, ofiţer specialist în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată, spălare de bani.

La rândul său, Dumitru Cătălin Vlad, procuror la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, fost magistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (la data comiterii faptelor), este acuzat de luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la săvârşirea de spălare de bani şi participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual.

În sarcina lui Adrian Richartt Zamfirachi, avocat suspendat la Baroul Bucureşti, s-au reţinut: complicitate la luare de mită, în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual, în formă continuată, şi spălare de bani.

O altă persoană trimisă în judecată este Ovidiu Szasz, acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la dare de mită, în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual, spălare de bani.

În perioada 2009 - 2010, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiţă Neagu, cu complicitatea soţiei sale, a lui Adrian Zamfirachi şi a lui Ovidiu Szasz, a pretins, primit şi acceptat de la o persoană denunţătoare, ca mită, mai multe bunuri, pentru a fi soluţionate dosarele penale aflate în lucru pe rolul parchetului pe care îl conducea, în care denunţătorul era cercetat în calitate de primar sau dosare constituite ca urmare a sesizărilor formulate de denunţător.

Soţii Neagu au primit de la denunţător un teren intravilan de 1.000 metri pătraţi şi în plus acesta le-a achitat cheltuielile de cazare de 3.294,15 dolari, ocazionate de un sejur petrecut de cei doi în oraşul Beverly Hills din SUA şi le-a remis un televizor de 8.299,90 lei.

Un al doilea lot cu suprafaţă de 1.000 metri pătraţi i-a revenit lui Zamfirachi.

Dumitru Cătălin Vlad, în calitatea sa de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a acceptat de la acelaşi denunţător un teren intravilan de 1.000 metri pătraţi pentru a soluţiona favorabil un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de acesta.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestui imobil, plătit în realitate de denunţător, Dumitru Cătălin Vlad s-a folosit de o persoană interpusă care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Pentru cele trei loturi de teren a câte 1.000 metri pătraţi fiecare, la care se adaugă drumul de acces de 707 metri pătraţi, achiziţionate de denunţător pentru prim-procuror, procuror şi avocat, s-a achitat proprietarilor suma de 240.000 euro, iar pentru a disimula atât adevărata provenienţă a acestora, cât şi viitorii proprietari, la momentul dobândirii imobilelor respective inculpaţii Tomiţă Neagu, Dumitru Vlad şi Zamfirachi s-au folosit de intermedierea lui Ovidiu Szasz, care a semnat toate contractele de vânzare-cumpărare în calitate de împuternicit al proprietarilor.

În plus, pentru a crea aparenţa că a achitat valoarea terenului dobândit, Tomiţă Neagu a încheiat cu Zamfirachi un contract de împrumut fictiv de 10.000 euro.

În 2008, Tomiţă Neagu a pretins şi primit, prin intermediul avocatului Zamfirachi, 40.000 lei de la o persoană cercetată pentru conducerea unui autovehicul fără a avea permis de conducere, în scopul de a dispune o soluţie de scoatere de sub urmărire penală.

În perioada 2009 - 2011, cu ocazia completării declaraţiilor de avere, soţii Neagu au menţionat în fals că au împrumutat de la Zamfirachi 10.000 euro.

În vederea confiscării procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale soţilor Neagu, precum şi ale lui Dumitru Vlad şi Zamfirachi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ