Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv

| 12 mai, 20:57

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, în condiţiile în care condamnarea în primă instanţă a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare.

 

Decizia este definitivă. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit pedepse între şase ani şi 4 luni şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, aceasta fiind de altfel şi cea mai grea pedeapsă. De asemenea, instanţa a stabilit despăgubiri de milioane de euro care trebuie achitate.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat, joi, sentinţa în Dosarul Colectiv, după mai multe amânări.
Instanţa l-a condamnat pe Cristian Victor Piedone Popescu, actual primar al Sectorului 5, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL), dar l-a achitat pentru o altă acuzaţie, tot de abuz în serviciu.
"În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat ?i dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat ?i dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015", a arătat instanţa.
Astfel, George Alin Anastasescu, patron al clubului Colectiv, urmează să execute în total 11 ani si 8 luni de închisoare, Costin Mincu, patron al clubului Colectiv - 8 ani de închisoare, Paul Cătălin Gancea, patron al clubului Colectiv - 6 ani şi 4 luni de închisoare, pirotehnistul Viorel Zaharia - 6 ani şi 10 luni de închisoare, pirotehnistul Marian Moise- 6 ani şi 10 luni închisoare, pompierul Antonina Radu - 8 ani şi 8 luni închisoare, pompierul George Petrică Matei - 8 ani şi 8 luni închisoare.
De asemenea, Cristian Mihai Niţă, reprezentant al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
La rândul său, inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L a primit o pedeapsă de 47.000 lei - amendă penală, precum şi pedeapsa complementară a suspendării activităţii pe o perioadă de 3 ani. Aceeaşi amendă penală şi suspendare a activităţii pentru 3 ani a primit-o şi inculpata S.C. GOlDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L.
Instanţa a decis încetarea procesului penal pornit faţă de Daniela Ioana Niţă, pentru neluare a măsurilor legale de sănătate, ca urmare a decesului inculpatei. Este vorba despre şefa firmei pirotehnice care a fost găsită moartă în august 2021.
Totodată, au fost achitate trei angajate ale Primăriei - Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea - sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu şi Sandra Ramona Moţoc,sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.
Instanţa a mai decis să îi oblige în solidar pe George Alin Anastasescu, Costin Mincu, Paul Cătălin Gancea, SC Colectiv SRL, Marian Moise, Viorel Zaharia, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL la plata unor despăgubiri către unităţi medicale.
Astfel, către Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti trebuie achitată suma de 1.399.209,36 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate, către Spitalul Universitar Bucureşti - 1.322.981,71 lei, către Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti - 789.471,94 lei.
De asemenea, trebuie plătită suma de 1.558.495 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele rănite, 732.941,49 lei către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davilla” Bucureşti, 73.779,45 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti, 41.677,36 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon Bucureşti, 484.312,79 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti, 906.414,33 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucureşti, 728.099,86 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti.
George Alin Anastasescu, Costin Mincu, Paul Cătălin Gancea, SC Colectiv SRL, Marian Moise, Viorel Zaharia, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL sunt obligaţi şi la plata unor despăgubiri către unităţi medicale au fost obligaţi de Curtea de Apel Bucureşti să plătească milioane de euro reprezentând daune morale şi daune civile pentru victimele sau rudele celor care au murit în Colectiv. Astfel, ei trebuie să achite suma de 1,5 milioane de euro către o parte civilă din dosar, câte 1 milion de euro pentru alte părţi civile din dosar şi sute de mii de euro pentru alte victime alte tragediei din Colectiv.
Instanţa stabileşte ca toate despagubirile, fixate în euro, să fie achitate la cursul BNR din momentul plăţii, dar şi aplicarea indicelui de inflaţie în raport cu toate despăgurile în lei.
În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.
În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 64 de morţi.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ