Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor Adrian Sanda, arestat preventiv

| 18 noi, 10:41

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a fostului secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor Adrian Sanda, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la acordarea ilegală de certificate de revoluţionar.

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus arestarea preventivă a altor cinci persoane: Corina Denisa Tănase (secretar general al secretariatului de stat pentru revoluţionari), Cristina Valentina Cechi (şefa Departamentului pentru revoluţionari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate), Ionel Iosef (preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti) şi Gheorghe Neagu. 

De asemenea, Andreea Dragomir, angajat al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, a fost plasată în arest la domiciliu. 

Fostul secretar de stat Adrian Sanda este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar ceilalţi de abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Anchetatorii susţin că Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin OUG nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari - cea de "Luptător cu rol determinant", atribuit celor care au avut un rol important în declanşarea şi victoria Revoluţiei şi au acţionat în localităţile în care au fost înregistrate persoane ucise, rănite sau reţinute. 

Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de "Luptător cu rol determinant în Revoluţie" să fi desfăşurat acţiuni revoluţionare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei, mai multe asociaţii de revoluţionari din ţară au depus la nivelul secretariatului de stat pentru revoluţionari cereri şi documentaţie aferentă, în vederea includerii şi altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute. 

Procurorii mai arată că, în urma evaluării modului în care comisia de analiză din cadrul secretariatului de stat a introdus şi alte localităţi în categoria celor cu rol determinant la Revoluţia din Decembrie 1989, s-a constatat că membrii acesteia - Adrian Sanda, Doina Tănase, Cristina Valentina Cechi - în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii. 

Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care comisia de analiză a decis includerea oraşelor Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga lui Ceauşescu, deşi aceste localităţi nu îndeplinesc condiţiile necesare, au fost încălcate prevederile legale în vigoare. 

Pe cale de consecinţă, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei. 

Din analiza actelor aflate la dosar a reieşit faptul că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de "Luptător cu rol determinant" au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul secretariatului de stat şi comisiei parlamentare de specialitate, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ