FOTO Frumoasele actriţe românce din epoca de aur a cinematografiei

| 07 mai, 2014

Pola Illéry, Nadia Gray, Jany Holt, Elizza La Porta, Elvire Popesco… Vă mai spun ceva aceste nume?

Pola Illéry, pe numele său real Paula Iliescu, s-a născut pe 15 octombrie 1908 în Corabia, într-o familie de evrei. A fost considerată una dintre cele mai mari actrițe românce ale filmului mut. La începutul celui de al Doilea Război Mondial a emigrat în SUA și, în 1946, a devenit cetățean american. A încetat din viață pe 15 februarie 2012, la vârsta de 103 ani.

Nadia Gray, pe numele său real Nadia Kujnir-Herescu, s-a născut pe 23 noiembrie 1923, în București, dintr-un tată rus și o mamă basarabeancă. În 1946 s-a căsătorit cu prințul Constantin Cantacuzino, aviator în timpul războiului. Împreună cu acesta, a părăsit România la sfârșitul anilor 1940 și s-a refugiat la Paris. Mai târziu, cuplul avea să se stabilească în Spania. A debutat în film în 1949. S-a stins din viață în iunie 1994, la New York.

Cel mai cunoscut rol al său a fost acela din La dolce vita (1960), capodopera lui Fellini.

Jany Holt, Pe numele său real Ruxandra Ecaterina Vladescu Olt, s-a născut pe 13 mai 1909, în București. În 1926 a fost trimisă de către părinți la Paris pentru a studia științele economice. Ruxandra însă a studiat artele dramatice și și-a început cariera în film în anii ‘30. În perioada celui de al Doilea Război Mondial a făcut parte din Rezistența franceză. S-a stins din viață la Paris, în 2005.

Eliza La Porta s-a născut în anul 1902, în București și a fost unul dintre starurile filmului mut din Germania. S-a stins din viață în 1997, în Los Angeles. Unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale este Der Student von Prag (Studentul din Praga), un film horror din 1926 care s-a bucurat de succes în acea epocă.

Elvira Popescu este, probabil, cea mai cunoscută dintre actrițele prezentate aici. Fie și pentru cinematograful bucureștean care astăzi îi poartă numele. S-a născut în București pe 10 mai 1894 și a avut o carieră strălucită în Franța.

Cariera teatrală a Elvirei Popescu a durat neîntrerupt timp de 65 de ani, iar cariera cinematografică se întinde pe o perioadă cuprinsă între anii 1920 și 1970, cu o activitate mult mai intensă intensă în anii 1930 și 1940.

A fost distinsă cu premiul “Molière” pentru cea mai bună actriță, decernat de asociația actorilor francezi, și de două ori cu ordinul Legiunea de Onoare, una dintre cele mai înalte dinstincții ale statului francez. A încetat din viață în 1993, la Paris, la vârsta de 99 de ani.

Sursa: webcultura.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ