Care sunt mizele economice ale vizitei lui Francois Hollande în România

| 13 sep, 10:22

Președintele Franței, Francois Hollande, a venit în România însoțit de circa 30 de oameni de afaceri, ”o cifră foarte mare pentru o deplasare în Europa”, susțin persoane din anturajul liderului de stat francez, citate de RFI.

UPDATE 10.35 Preşedintele Franţei François Hollande a sosit la Palatul Cotroceni unde a fost primit cu onoruri de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele François Hollande a depus o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut din Parcul Carol, urmând ca după aceea să sosească la Palatul Cotroceni, unde va fi primit cu onoruri, a transmis Lavinia Adam, pentru Telejurnal Matinal.

După discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, cei doi vor face o declaraţie de presă comună.

După aceea, cei doi şefi de stat vor merge la Măgurele, la Centrul de Cercetare iar apoi vor merge împreună cu premierul Dacian Cioloş la inaugurarea uzinei Ghimbav, o investiţie de peste 50 de milioane de euro.

Pentru a simboliza dimensiunile ştiinţifică şi industrială ale relaţiei franco-române, Francois Hollande va vizita marţi dimineaţă Laserul ELI-NP de la Măgurele, care se află în centrul unui program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume.

Aplicaţiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului până la fizica materialelor, trecând prin retratarea deşeurilor nucleare.

"Sistemul de lasere va putea dezvolta o energie reprezentând 10 la sută din cea a soarelui", a declarat pentru AFP coordonatorului proiectului ELI-NP, Victor Zamfir.

 

------

Acești patroni ar urma să participe la forumul economic organizat marţi dimineaţa pe tema “Parteneriatele franco-române de viitor”. Mai mult, potrivit programului oficial, Hollande va inaugura uzina Airbus Helicopters din Braşov-Ghimbav - proiect nou în care s-au investit aproximativ 56 de milioane de euro, în majoritate bani ai francezilor.

Schimburile comerciale dintre cele două state au depășit în 2014 cifra de 6,8 miliarde de euro, cu 5% mai mult decât în anul precedent. Astfel, Franța este al patrulea partener comercial al României.

De asemenea, în România există 8.000 de societăți franceze care au un capital investit de 2,5 miliarde de euro. Potrivit RFI, cooperarea economică franco-română se vede cel mai bine în telecomunicații, construcții, distribuția de apă și gaze.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ