Franţa dă asigurări că va trata cu seriozitate problema deficitului

| 04 mai, 2013

Franţa a dat, azi, asigurări că va trata cu seriozitate lupta cu deficitul bugetar, după ce Comisia Europeană i-a acordat un răgaz pentru reducerea acestuia, fapt care a provocat nemulţumire în Germania.

”Nu se pune problema să diminuăm efortul de reducere a cheltuielilor”, a afirmat ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, într-un interviu acordat AFP. „Suntem pe cale să concepem o nouă cale între reducerea deficitului şi creşterea economică, vom avea mai mult timp să ne punem reformele în practică”, a explicat el.

Comisia Europeană a anunţat cu o zi în urmă că acordă Franţei un răgaz de doi ani, până în anul 2015, pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, decizie pe care Parisul a calificat-o drept o schimbare de doctrină, o evoluţie fundamentală în direcţia creşterii economice.

Dar în Germania unii politicieni din coaliţia de guvernare au criticat hotărârea Comisiei Europene. ”Este un semnal prost. Acum nu văd ca Franţa să întreprindă reforme. Prelungirea acestui termen echivalează cu a-i spune: continuaţi la fel”, a declarat pentru săptămânalul Focus Michael Stubgen, responsabil cu probleme europene al grupului parlamentar conservator. 

Ministrul francez citat explică astfel de reacţii prin reculul ideologic pe care l-au suferit cei care le lansează, în opinia sa singurul lucru important fiind ca 'guvernul german să aibă o abordare pragmatică'. 

De altfel, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, s-a declarat favorabil deciziei Comisiei, reamintind că ”Pactul de stabilitate (...) permite o anumită flexibilitate”.

Însă această îngăduinţă faţă de Franţa a condus şi la o reacţie a Băncii Centrale Europene, care a avertizat asupra unei posibile relaxări Europa. „Evident că avem nevoie de o reluare a creşterii economice colective”, a afirmat un membru din conducerea acestei instituţii, francezul Benoît Coeuré.

”Dar problema creşterii în Europa nu poate fi rezolvată prin acumularea de noi datorii”, a adăugat acesta, atrăgând atenţia că dacă Franţa îşi va diminua eforturile de reducere a deficitului, atunci acest răgaz  „nu va fi de mare folos”. În opinia sa, trebuie respectate două principii, şi anume continuarea reducerii deficitelor, eventual în ritmuri diferite de la ţară la ţară, şi reducerea acestora 'în aşa fel încât să readucă creşterea economică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ