Franţa: Francois Fillon afirmă că el era ţinta presupuşilor jihadişti arestaţi la Marsilia

| 24 apr, 10:25

Candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Fillon, a declarat că el era ţinta presupuşilor jihadişti arestaţi marţi la Marsilia, sub suspiciunea că pregăteau un atac 'iminent' în timpul campaniei electorale, informează joi EFE.

Ministrul de interne francez Matthias Fekl l-a informat joia trecută pe Fillon că a fost interceptat 'un mesaj care îl desemna drept ţintă', a explicat Fillon într-un interviu publicat joi de Le Figaro, în care a insistat că, în pofida acestor ameninţări, nu şi-a modificat programul de campanie. Fillon consideră că cei doi tineri arestaţi la Marsilia, având asupra lor arme şi explozibili, îl vizau personal pentru că el este 'candidatul cu proiectul cel mai radical împotriva totalitarismului islamic'. 

Cu toate că, în mod oficial, procurorii antitero nu au detaliat pe cine anume intenţionau cei doi să atace, mass media au relatat că serviciile secrete atribuie unuia dintre suspecţi o fotografie în care apare o mitralieră, un steag al grupării teroriste Stat Islamic, muniţii amplasate de aşa manieră încât să formeze expresia 'legea Talionului' şi prima pagină a cotidianului Le Monde, datat 16 martie, în care apărea Fillon. 

Măsurile de securitate privindu-i pe principalii candidaţi la preşedinţia Franţei au fost întărite de la sfârşitul săptămânii trecute pentru a ţine cont de această ameninţare. Liderul conservator a declarat că 'singura strategie posibilă şi eficientă împotriva acestei ameninţări' trebuie să fie 'globală', atât în exteriorul, cât şi în interiorul frontierelor franceze. 

Pe plan intern, propunerea lui este 'să fie înăsprite măsurile împotriva celor care sunt suspectaţi că s-ar putea transforma în terorişti' şi să fie retrasă naţionalitatea celor care s-au dus să lupte în Siria sau Irak alături de grupări jihadiste. Pe plan extern, Fillon a insistat că 'nu se va putea eradica totalitarismul islamic doar cu forţele occidentale', iar aceasta înseamnă că Occidentul trebuie să se alieze cu 'Rusia, Iranul şi ţările care sunt angajate în această luptă'. Din această perspectivă, a condiţiona crearea unei astfel de alianţe cu Moscova şi Teheranul, care susţin regimul de la Damasc, de înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, 'duce într-un punct mort'. 

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele american Donald Trump, Fillon a reiterat că 'atitudinea sa este imprevizibilă'. Îşi schimbă părerea de la o zi la alta şi strategia sa este periculoasă, a insistat candidatul dreptei. 'Nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar întâmpla în ziua în care ar avea loc o confruntare directă între ruşi şi americani. Rusia este instabilă şi trebuie tratată cu grijă', a adăugat Francois Fillon.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ