Franţa - şansa pentru intrarea României în Schengen

| 13 iul, 2013

Odată cu apropierea raportului Comisiei Europene cu privire la România, a revenit în atenţia opiniei publice, dar şi a politicienilor români și străini subiectul legat de Schengen. Tonul discuțiilor cu privire la aderarea României la spațiul Schengen a fost dat încă de la începutul lunii iulie, când Croaţia a devenit stat membru al Uniunii Europene, oficialii de la Zagreb precizând că vor susţine aderarea României la spaţiul Schengen.

Vizita premierului francez Jean-Marc Ayrault la Bucureşti a fost un bun prilej pentru a fi confirmată susţinerea pe care România o are din partea Franţei. Deplasarea primului ministru Ayrault în țara noastră, pe lângă semnalul pozitiv pe care îl dă cu privire la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state este, de asemenea, o oportunitate pentru ca statul francez să îşi exprime poziţia cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen.

În discuţiile purtate cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Traian Băsescu, şeful Executivului de la Paris a declarat că Franţa va face lobby pentru România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Premierul francez a spus, de asemenea, că aderarea ar trebui făcută în două etape. În prima etapă ar urma ca România să beneficieze de libertatea de circulaţie la frontierele aeriene.

Jean-Marc Ayrault a precizat, în cadrul vizitei sale în România, că parteneriatul strategic între cele două state se aplică treptat. Primul ministru francez a subliniat că un rol important în derularea parteneriatului strategic l-a avut vizita la Paris a premierului român, în urma căreia s-a semnat o foaie de parcurs.

Franţa a fost mereu deschisă în problematica aderării la Schengen a României, fiind un aliat care s-a bătut pentru ca statul român să nu fie victima intereselor politice de la nivel european. După alegerile de anul trecut din Franţa, care l-au adus la conducerea statului pe socialistul Francois Hollande, au fost create premisele necesare unei apropieri între cele două state. Faptul că şeful guvernului de la Bucureşti şi şeful cancelariei franceze sunt din aceeaşi familie politică europeană a facilitat consolidarea relaţiilor bilaterale.

Oficialii francezi au fost cei care încă de anul trecut au susţinut România în demersurile sale de a face parte din spaţiul Schengen. Confirmarea sprijinului Franţei de către premierul Ayrault ne dă speranţe că anul acesta România va deveni membră a spaţiului Schengen.

România poate conta şi pe o poziţie activă a Lituaniei, stat care deţine preşedinţia Uniunii Europene de la 1 iulie. Oficialii lituanieni au precizat că ţara lor sprijină aspiraţiile României şi Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen, singura condiţie fiind aceea de a îndeplini cerinţele impuse într-un mod adecvat.

În acest moment, aşa cum s-a observat şi la începutul anului, marea majoritate a statelor au fost de acord că România şi Bulgaria sunt pregătite să facă parte din Schengen. Însă, pentru a putea fi luată o decizie, este nevoie de o poziţie comună a tuturor statelor. Din punctul de vedere al României, la ora actuală nu sunt motive pentru a fi respinsă candidatura.

Pentru România, posibilitatea utilizării dreptului la liberă circulaţie a persoanelor este o valoare esenţială a Uniunii Europene şi un drept fundamental pentru toţi cetăţenii statelor membre. Aderarea la spaţiul Schengen ar face ca cetăţenii români să nu mai întâmpine dificultăţi în statele în care doresc să lucreze, iar discriminările faţă de aceştia ar dispărea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 iul, 2013
Claudiu
nefutu.to ineptiile astea le scrii pentru bani sau din convingere ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ