Fratele lui Omar Omar Hayssam a fost adus în ţară

| 30 mar, 08:55

Omar Mahmoud a fost prin în Turcia şi predat autorităţiilor române. El se află acum în custodia Poliţiei Române şi a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său.

Omar Mahmoud, fratele lui Omar Hayssam, a fost prins în Turcia şi predat autorităţiilor române. El se află acum în custodia Poliţiei Române şi a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său.

"În urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu autorităţile judiciare din Turcia, Omar Mahmoud se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său. Persoana în cauză a fost condamnată la data de 07.10.2014 de către magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție, la 5 ani de închisoare cf. art. 33 al. 2 lit. a din Legea 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului. Acțiunea Poliției Române a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații și a celorlalte agenții de aplicare a legii, cu competențe în domeniu", se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Omar Mahmoud a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că l-a ajutat pe fratele său, Hayssam, să fugă din România, deşi ştiau că este acuzat de terorism. Mahmoud şi Mukhles, fraţii lui Omar Hayssam, au fost daţi în urmărire internaţională în octombrie 2014, după ce judecătorii au emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele lor.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul careia ar fi fugit Omar Hayssam din tara, si pe Mukhles si Mahmoud Omar, pentru ca, in perioada 23-30 iunie 2006, au planificat si inlesnit iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunosteau ca sirianul a fost trimis in judecata pentru acte de terorism, prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire in Irak, in martie 2005, a jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam a parasit Romania pe cale maritima, ajutat de cei trei, Tartoussi avand ca justificare "considerente de ordin material", iar fratii sirianului, "considerente de ordin familial", scrie hotnews.ro.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, sirianul a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

Sirianul a fost adus in tara in 19 iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga acestuia din Romania. Omar Hayssam a fost atunci incarcerat, pentru a executa pedepsele definitive primite in trei dosare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ