Freedom House: Libertatea presei în lume s-a diminuat în 2016

| 01 mai, 12:50

Libertatea presei în lume s-a diminuat din nou în 2016, fiind ameninţată de liderii din numeroase ţări, conform unui raport anual, publicat vineri, de organizaţia americană Freedom House, care îşi exprimă îngrijorarea că situaţia s-ar putea înrăutăţi, relatează AFP.

Aproximativ 45% din populaţia lumii trăieşte într-o ţară în care presa nu este liberă, relevă Freedom House, al cărei indice care măsoară libertatea presei la nivel mondial este la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. 

Raportul subliniază că situaţia presei s-a degradat sensibil în mai multe ţări, în special în Turcia, Polonia, Burundi, Bolivia, Serbia şi Ungaria. 

Deja arătate cu degetul de Freedom House, China şi Rusia au luat noi măsuri pentru un control şi mai strâns asupra media, reaminteşte organizaţia. 

Rusia a încercat chiar să îşi extindă influenţa asupra presei şi în afara frontierelor, în special în SUA cu ocazia scrutinului prezidenţial. 

"Reculul libertăţii presei la nivel mondial s-ar putea să continue, în absenţa unei orientări puternice a SUA, a statelor membre ale Uniunii Europene şi a altor democraţii", atrage atenţia Freedom House. 

Deşi raportul, care vizează 199 de ţări, recunoaşte că SUA "rămân una din cele mai tolerante ţări din lume faţă de presă", constată totuşi "un recul moderat". 

Freedom House avertizează că dacă administraţia americană va persista în a critica "dur jurnalismul factual" şi ia măsuri care ameninţă libertatea presei, capacitatea SUA de a pune sub 'presiune' statele contraveniente ar fi mai redusă. 

România este plasată pe poziţia 73, statutul presei fiind 'parţial liberă'. 

Tonul raportului publicat vineri este similar cu cel al raportului prezentat miercuri de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), în opinia căreia "libertatea presei nu a fost niciodată atât de ameninţată". 

Treisprezece din primele 14 ţări ale clasamentului realizat de Freedom House sunt europene, cu Norvegia în frunte. 

Pe ultimul loc al clasamentului se află, la egalitate, Coreea de Nord şi Turkmenistan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ