Gaură uriașă la pensiile private. Românii vor avea pensii mai mici!

| 17 apr, 17:45

Gaură uriașă la pensiile private: 1,1 miliarde de euro. Pentru că nu s-a respectat legea, românii care au cotizat la pilonul II au sume cu 12,9% mai mici în conturile personale, informează Realitatea TV.

Gaură uriașă la pensiile private - 1,1 miliarde de euro. Pentru că nu s-a respectat legea, românii care au cotizat la pilonul II au sume cu 12,9% mai mici în conturile personale, ceea ce înseamnă că vor avea pensii mai mici.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unor audieri în Comisia Economica din Senat, transmite Realitatea TV.

Conducerea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), audiată în Comisia Economică din Senat, a prezentat câteva date care arată cum statul nu și-a respectat obligațiile asumate în ceea ce privește Pilonul II de pensii.

Astfel, în cei 10 ani de la înființare, din cauza nerespectării legislației inițiale, românii au în conturile personale sume mai mici cu 12,9%, ceea ce înseamnă contribuții nevirate în sumă de 1,1 miliarde de euro.

"De la legea 411 s-au făcut mai multe derogări, acel transfer de la fondurile de pensii nu s a ajuns la maturitatea legislativă de a se transfera 6 puncte procentuale în graficul de 2016. A vorbi în schimb de o gaură la pilonul 2 nu putem vorbi pentru că nu suntem în situaţia de a face plăţile. Vorbim doar de o diminuare a plăţilor care nu au respectat graficul legii", a declarat şa Realitatea TV Doina Pârcălabu, fost şef la Casa Naţională de Pensii.

Legea nr. 411/2004 prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5pp / an). După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ