Gazele de şist – soluţie pentru salvarea Pământului

| 14 apr, 2014

Conform unui raport publicat recent de ONU cu privire la schimbările climatice, experţii atrag atenţia asupra necesităţii schimbării surselor de energie clasică în cele verzi, regenerabile şi nepoluante. Potrivit documentului gazele de şist ar putea constitui o soluţie pentru limitarea efectelor încălzirii globale.

Raportul întocmit de Panoul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU a fost realizat pentru a oferi un răspuns ştiinţific la adresa schimbărilor climatice şi impactul acestora asupra vieţii de pe Pământ. Experţii avertizează că este necesară o schimbare la nivel global cu privire la sistemele de energie, industrie şi de transport pentru a reduce emisiile de gaz cu efect de seră. Aceieaşi specialişti arată că efectuarea acestor schimbări la nivel global poate limita creşterea temperaturii cu 2 grade Celsius până în anul 2100. În cazul în care nu se vor lua măsurile sugerate în document, experţii ONU avertizează că temperaturile globale ar putea creşte cu peste 4,8 grade Celsius, ceea ce ar avea efecte periculoase asupra civilizaţiei umane.

În cadrul aceluiaşi raport, gazele covenţionale sau de şist sunt văzute ca o soluţie la energia ce are ca sursă petrolul şi cărbunele. Gazele neconvenţionale, cum sunt cele de şist, sunt considerate a fi o sursă de energie care generează puţin carbon.

În acest moment, lumea se află în pragul unei schimbări importante în ceea ce priveşte exploatarea resurselor de gaze de şist. Noul studiu realizat de ONU vine în sprijinul exploatării noilor resurse de energie care se dovedesc a aduce beneficii ecologice. De altfel, SUA au fost prima ţară care a fructificat oportunitatea furnizată de noile resurse de energie. Conform unui studiu realizat de IHS, în anul 2012, în SUA, gazele de şist au creat 2,1 milioane de locuri de muncă şi au adus la bugetul de stat venituri de 75 miliarde de dolari, contribuind cu 285 de miliarde la PIB. De altfel, conform aceluiaş studiu, pînă în anul 2020, industria gazelor de şist va genera alte 1,2 milioane de locuri de muncă, iar taxele şi impozitele plătite către guvernul american vor ajunge la 125 miliarde de dolari.

România poate beneficia de experienţa SUA în privinţa gazelor de şist în contextul în care această resursă energetică atrage noi locuri de muncă şi generează venituri suplimentare la bugetul de stat. Exploatarea gazelor de şist pot aduce o ieftinire a energiei aşa cum s-a dovedit în cazul american când preţul gazelor a cunoscut o scădere, preţul fiind mai mic cu o treime faţă de Europa.

Potrivit datelor publicate de  Agenția Americană pentru Informare în Energie, se estimează că România deţine rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, ceea ce o poziţionează pe locul al treilea în Europa. Exploatarea acestor resurse pot conferi României independenţa energetică necesară, în contextul în care în acest moment producţia internă acoperă aproximativ 70-80% din necesar.

Cu toate că până în acest moment România se află încă în faza de explorare a gazelor de şist, paşii realizaţi de guvernul condus de Victor Ponta în acest domeniu apropie România de momentul în care ar putea beneficia de această resursă. Pe lângă avantajele economice aduse de gazele de şist, studiul întocmit recent de experţii ONU subliniază şi rolul important pe care le au acestea în reducerea gazelor cu efect de seră. Adică o preocupare cât se poate de legitimă şi de actuală fiindcă viitorul nostru şi al copiilor noştri nu poate fi lăsat la voia întâmplării, prin proliferarea riscurilor de mediu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 apr, 2014
ala
simona
simona te poftez sa s*ugi p*ula, cu toate arcicolele tale de ra.hat pline de manipulare si intoxicare
15 apr, 2014
Parintele Alcoolie
Stimati credinciosi, vedeti ca maine vin sa va miruiesc. Tarifele sunt dupa cum urmeaza:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea si mana dreapta, plus bonus de tamaiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mana dreapta si somoiogul de busuioc cu care va dau in freza;
3. 50 de lei - Patrafirul si crucea plus mana stanga cu care ma scarpin la boase;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgarcitilor. Sa nu va imaginati ca intrati in rai cu banii ascunsi in chiloti;
5. 10 lei - Va dau sa pupati salamul barbos, ca altceva nu meritati, paduchilor;
6. 5 lei - Ma sterg la cųr cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Sa mergeti la biserica sa va agheasrnuiasca parintele Cocalarie, pampalailor.
14 apr, 2014
Paul
Intoxicare
Articol care pute de la o posta a intoxicare si plata grasa.
cum puteti publica asa ceva? Va invit in judetul Buzau, unde au inceput explorarile, sa vedeti cum se cutremura casele si miroase aerul din jurul sondelor care otravesc mama pamant. Nu vor salva, il vor distruge difinitiv.
14 apr, 2014
alin
Ma intreb cat de mizerabila poti sa fii de poti sa scrii atatea minciuni...
Toata lumea stie ca povestea cu schimbarile climatice e o imensa minciuna, si ca ele se datoreaza variatiilor ciclice ale Soarelui (de pilda in evul mediu Groenlanda avea o agricultura prospera). A fost inscenata pentru a instrumenta influente golbale si a extorca bani (vezi hotia certificatelor verzi).
Cat despre gazele de sist de ce nu amintesti SUSPENDAREA TOTALA A LEGII MEDIULUI IN USA, si nenumaratele cazuri de cancer provocate, si microcutremurele de rigoare (vezi si cazul Izvoarele).
Ma intreb cum de te mai poti uita in oglinda...
14 apr, 2014
alin
pardon, rectific [am vazut ca in alt articol promovezi agricultura bio pe scara larga, ca o solutie pentru Romania]: esti de-a dreptul tampita :)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ