România va exporta energie electrică de un miliard de euro pe an în Albania

| 17 apr, 2014

Ministrul român al Economiei, Constantin Niţă, şi omologul său albanez au agreat miercuri un contract de export de energie din România spre Albania în valoare de un miliard de euro pe an, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.

'Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a negociat şi a bătut palma cu omologul său albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantităţi de 2,5 TWh de electricitate pe an", au spus sursele menţionate.

Potrivit acestuia, detalii despre contract, precum şi sursele de provenienţă a energiei urmează să fie discutate în perioada imediat următoare.

Consumul României de electricitate a fost anul trecut de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Prin urmare, cantitatea de energie care va merge la export în Albania echivalează cu 5% din consumul României din 2013.

În acelaşi timp, producţia de energie a ţării a fost de 55,7 TWh anul trecut.

Diferenţa dintre producţie şi consumul intern a fost reprezentată de consumul propriu tehnologic al centralelor şi reţelelor şi de exporturile de energie.

Anul trecut, România a exportat 2,47 TWh de energie electrică, mai arată datele oficiale ale ANRE.

Miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit cu Arben Ahmetaj, ministrul Dezvoltării Economice, Comerţului şi Antreprenoriatului din Albania, potrivit unui comunicat al ministerului, remis, miercuri, AGERPRES.

Din delegaţia albaneză au mai făcut parte Damian Gjiknuri, Ministrul Energiei şi Industriei, Taulant Balla, membru al Parlamentului, Agron Hetoja, preşedintele companiei de electricitate a Albaniei, KESH, precum şi Sămi Shiba, Ambasadorul Albaniei la Bucureşti.

,,Am discutat cu delegaţia albaneză despre necesitatea creşterii nivelului schimburilor comerciale dintre cele două ţări. Un punct important pe agenda discuţiilor a fost cooperarea în domeniul energetic, expertiza şi experienţa României în dezvoltarea de proiecte de infrastructură fiind apreciată de către delegaţia albaneză. În acest sens, există potenţial pentru implicarea companiilor româneşti în dezvoltarea de proiecte pe piaţă albaneză, domeniile prioritare fiind: construcţia de hidrocentrale şi microhidrocentrale, retehnologizări, infrastructură rutieră, agricultură, industria textilă. În acelaşi timp, pentru România este o oportunitate valorificarea producţiei de energie excedentare, prin vânzarea către piaţa din Albania. Companiile producătoare de energie din România au şansa de a deveni active pe piaţă regională, valoricându-şi producţia de energie la preţuri competitive", a declarat Constantin Niţă, citat în comunicat.

Reprezentanţii ministerului au mai spus că, în cadrul întâlnirii au fost discutate oportunităţile de cooperare economică dintre cele două ţări, în domenii precum energie, industria textilă, agricultură, infrastructură rutieră; colaborarea pentru atragerea de investiţii în cele două ţări; modalităţi instituţionale de colaborare şi transfer de know-how în domeniul IMM-urilor, atragerii de fonduri europene, acreditării, standardizării şi certificării produselor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ